Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: загальна власність в іпотеці, заочне карне виробництво

Реклама

Верховний Суд України

Майно, що знаходиться в загальній власності осіб, не може передаватися в іпотеку без згоди іншого співвласника

На засіданні судової палати у цивільних справах Верховного Суду України (далі - ВСУ) 30 жовтня 2013 року було розглянуто справу № 6-96цс13 по позову до ПАО "Комерційний банк "Приватбанк" про визнання договору іпотеки недійсним. ВСУ встановив, що оскільки майно, що знаходиться в загальній власності осіб, не може передаватися в іпотеку без згоди іншого співвласника, слід правильно визначати момент виникнення права власності кожного із співвласників. Детальніше: Ім'ям України : як визнати іпотеку недійсною.

Надання земель оздоровчого або іншого призначення для ведення особистого селянського господарства без зміни в їх цільового призначення є основою для визнання таких рішень недійсними

13 листопада 2013 року, ВСУ, розглянув справа № 6-123цс13предметом якого була суперечка про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність фізособі і відновлення права територіальної общини на вказану земельну ділянку унаслідок його передачі не за цільовим призначенням. Був зроблений правовий вивід, згідно з яким відповідно до ст. 20 Земельного кодексу передача земельної ділянки громадянам і юридичним особам відбувається по їх цільовому призначенню. Надання для цілей ведення особистого селянського господарства земель оздоровчого або іншого призначення без зміни у встановленому законом порядку їх цільового призначення на підставі п. а ст. 21 ЗК є основою для визнання таких рішень органів держвлади або органів місцевого самоврядування недійсними .

Моральна шкода сім'ї працівника, загиблого внаслідок нещасного випадку на виробництві, відшкодовується згідно з Цивільним кодексом

Також 13 листопада 2013 року, розглянувши справа № 6-120цс13предметом якого була суперечка про відшкодування моральної шкоди, заподіяної загибеллю працівника внаслідок нещасного випадку на виробництві, ВСУ вказав, що відшкодування моральної шкоди членам сім'ї працівника, загиблого в результаті нещасного випадку на виробництві, здійснюється відповідно до положень ст. 1167, ч. 2 ст. 1168 ГК, а не згідно норм Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що викликають втрату працездатності".

Європейський суд з прав людини

Визнаному жертвою тортур В'ячеславу Белоусову призначена компенсація в 25 тис. євро

7 листопада 2013 року ЕСПЧ, розглянувши справа "Белоусов проти України" ухвалив, що заявник був підданий тортурам, а також, що Україною була порушена ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод у зв'язку з відсутністю ефективного розслідування затверджень заявника про тортури з боку правоохоронних органів. В'ячеславу Белоусову присуджена компенсація у розмірі 25 тис. євро.

Визнано порушення права на мирні збори і вказано на необходимсоть його законодавчого врегулювання

14 листопада 2013 року ЕСПЧ розглянув справа "Шмушкович проти України". Суд ухвалив, що мало місце порушення ст. 11 Конвенцій (свобода зборів і об'єднань). В той же час ЕСПЧ не виявив порушення § 1 ст. 6 Конвенцій (право на справедливий і публічний розгляд справи в розумний термін незалежним і беспристрастным судом). Згідно з рішенням ЕСПЧ Україна зобов'язана виплатити Михайлу Шмушковичу, депутатові Одеської обласної ради, 2 тис. євро компенсації, оскільки він був незаконно оштрафований на 170 грн. за проведений в 2009 році мітинг. Приморський районний суд м. Одеси оштрафував М. Шмушковича за те, що він подав повідомлення про проведення акції не за 10 днів, як того вимагає Указ Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року № 9306 - XI "Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій в СРСР", а за 2 дні.

Законодавчі ініціативи

Кодекс адміністративного судочинства можуть доповнити нормою, згідно якої рішення про дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських глав оскаржаться в адмінсуд по місцезнаходженню відповідної територіальної общини

Законопроект № 3592, поданий Русланом Князевичем, покликаний не допустити ситуацій, коли орган призначає проведення виборів, не знає про оскарження рішення про дострокове припинення повноважень відповідних місцевих депутатів і мерів. Згідно із законопроектом позовна заява може бути подано до суду в п'ятиденний термін з дня ухвалення відповідного рішення. Встановлюється, що суд вирішує такі адміністративні справи в п'ятиденний термін після вступу позовної заяви із сповіщенням осіб, що беруть участь в справі. Відповідне судове рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку в п'ятиденний термін з дня його проголошення. Суд апеляційної інстанції розглядає справу в п'ятиденний термін після закінчення терміну апеляційного оскарження з повідомленням осіб, що беруть участь в справі.

Карний процесуальний кодекс запропоновано доповнити главою, що встановлює порядок заочного карного виробництва

Народний депутат Лев Миримский зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 3587 про внесення змін до Карного процесуального кодексу (відносно заочного карного виробництва). Передбачається, що заочне карне виробництво здійснюється у разі, якщо підозрюваний, обвинувачений в скоєнні карного злочину, ухиляється від прибуття на виклик в орган попереднього розслідування або судпри цьому здійснення карного виробництва визнане за можливе в його відсутність. Підозрюваний, обвинувачений вважається таким, що ухиляється від прибуття на виклик, якщо він, будучи належним чином повідомленим про час і місце здійснення процесуальних дій або проведення судового засідання, повторно не прибув у орган попереднього розслідування або суду за відсутності поважних причин неприбуття на виклик або не повідомив про такі причини або якщо повідомлені ним причини нез'явлення визнані нешанобливими.

Інші новини

Апеляционный суд м. Києва узагальнив практику застосування судами першої і апеляційної інстанцій процесуального законодавства при розгляді цивільних справ в порядку заочного виробництва

У тому, що відповідає листі виражені сумніви відносно положення про те, що для позивача в справі, розглянутій в порядку заочного рішення, рішення набирає законної сили на одинадцятий день після його проголошення, якщо позивач сам в зазначений термін не подав апеляцію на нього, а для відповідача - на одинадцятий день з моменту отримання копії заочного рішення. Також відмічено, що в переважній кількості розглянутих справ суди видають виконавський лист на виконання заочного рішення за відсутності належного повідомлення про отримання відповідачем копії судового рішеннящо також свідчить про необхідність врегулювання цього питання на законодавчому рівні.

Затверджена посадова інструкція прес-секретаря суду

Державна судова адміністрація наказом від 6 листопада 2013 року № 145 ствердила Типову посадову інструкцію головного фахівця із забезпечення зв'язків із засобами масової інформації (прес-секретаря). Встановлено, що на посаду прес-секретаря призначається особа, що має вищу освіту відповідного напряму по образовательно-квалификационному рівню фахівця або магістра, стаж роботи на посадах державної служби або місцевого самоврядування не менше трьох років.

"Безкоштовні" адвокати добилися виправдувального вироку і звільнення клієнтів в залі суду

Суддя Шевченківського районного суд м. Києва Павло Слободянюк 31 жовтня 2013 року в справі 761/15809/13-к ухвалив виправдувальний вирок для двох громадян України, що звинувачуються в грабежі, поєднаному з насильством і які 7 місяців слідства знаходилися в слідчому ізоляторі. Своїм вироком суд відмінив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і звільнив обвинувачених в залі судового засідання у зв'язку з недоведеністю скоєння злочину, в якому вони звинувачувалися.

Обвинувачених захищали адвокати Наталія Дорошенко і Ігор Світличнийякі були призначені Київським міським центром за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги. Захисники довели, що був порушений стандарт доведення, який застосовується при оцінці доказів, про що говорить практика Європейського суду з прав людини (рішення у справі "Коробів проти України" від 21 липня 2011 року).

До організаторів мітингів за участю дітей в Луганську поданий позов

Костянтин Реуцкий подав до Луганського окружного адміністративного суду позов з вимогою визнати незаконним примус його дитини до участі в мітингу, присвяченому святкуванню річниці звільнення Луганщини, організованому місцевою владою спільно з Партією регіонів (справа № 812/9282/13-а). К. Реуцкий стверджує, що це є прямим порушенням ст. 8 Закону "Про освіту", в якій говориться, що учбовий, - виховний процес в учбових закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій. Залучення учнів, студентів до участі в політичних акціях і релігійних заходах в час учбовий - виховного процесу не допускається.

8 листопада 2013 року суддя Андрій Каюда виніс визначення про залишення заяви без руху. У визначенні вказано, що позивачем серед відповідачів вказані Луганська обласна організація Партії регіонів і Луганська міська організація Партії регіонів, які не є суб'єктами владних повноважень, і до яким позивачем, порушуючи вимоги ст. 106 КАС, не заявлено позовних вимог.

11 листопада 2013 року К. Реуцкий подав уточнений позов.

Печерський районний суд м. Києва зобов'язав новоутворений обслуговуючий кооператив забезпечувати електроенергією коттеджный селище, заборонивши припиняти її постачання

Суддя Печерського районного суду Вита Бортницкая задовольнила заяву про забезпечення позову до обслуговуючого кооперативу коттеджного селища шляхом встановлення обов'язку забезпечувати електроенергією усі будинки садового товариства "ДІО груп" і заборони на припинення постачання електроенергії.

Любов Москаль звернулася з позовом до Обслуговуючого кооперативу "Северинивка", ПАО "Киевоблэнерго", Обслуговуючому кооперативу "Северинивка-сервіс" про припинення правовідносин за договором про постачання електроенергії, ув'язненому між неправомірний створеним ОК "Северинивка-сервіс" і ПАО "Киевоблэнерго" (справа № 757/24514/13-ц). У обгрунтування своїх вимог Л. Москаль посилається на неправомірність дій керівництва ОК "Северинивка" по створенню ОК "Северинивка-сервіс" і передачі йому електроустаткування з подальшим відключень від електромережі жителів містечка, які не погодилися вступити в новоутворений кооператив.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини