Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: виборчі спори, кредитні зобов'язання, індексація аліментів

Реклама

Верховний Суд України

Одночасне застосування встановлених в договорі різних видів цивільно-правової відповідальності за різні порушення його умов не є порушенням ст. 61 Конституції про заборону подвійної цивільно-правової відповідальності

На спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 6 листопада 2013 року ВСУ розглянув справа № 6-116цс13предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості за кредитним договором і зробив правове укладення, згідно з яким початок течії терміну позовної давності співпадає з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов.

Також роз'яснено, що течія позовної давності за вимогами кредитора, витікаючих з порушення боржником графіку погашення кредиту починається відносно кожної окремої частини, з дня, коли сталося це порушення. Позовна давність в таких випадках обчислюється окремо по кожному простроченому платежу.

У разі порушення боржником термінів сплати чергових платежів, передбачених договором, відповідно до ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу кредитор впродовж усього часу - до встановленого договором терміну закінчення виконання останнього зобов'язання мають право заявити в суді вимоги про дострокове повернення тієї частини позики (разом з нарахованими відсотками - ст. 1048 ГК), яка підлягає сплаті. Неоплачені до моменту звернення кредитора до суду платежі підлягають стягненню в межах позовної давності по кожному з платежів. У разі встановлення в договорі різних видів цивільно-правової відповідальності за різні порушення його умоводночасне застосування таких заходів відповідальності не свідчить про недотримання положень, закріплених в ст. 61 Конституції про заборону подвійного цивільно-правовій відповідальності за одно і те ж порушення.

Незалежно від провини водія шкода, заподіяна внаслідок ДТП, повинен відшкодовувати власник ТС

Такого висновку дійшов ВСУ, розглянувши справа № 6-108цс13предметом якого була суперечка про відшкодування майнової і моральної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної події. У постанові від 6 листопада 2013 року роз'яснено, що згідно з нормами ст. 1167, 1172, 1187, 1188 ГК шкодазаподіяний в результаті ДТП з вини водія, який на відповідній правовій основі управляв автомобілем, що належить працедавцеві, відшкодовується власником (власником) цього джерела підвищеної небезпеки, а не безпосередньо винним водієм.

Аліментні виплати підлягають індексації

На засіданні 6 листопада 2013 року ВСУ також було розглянуто справу № 6-113цс13предметом якого була суперечка про збільшення розміру аліментів і стягнення суми індексації. Колегія дійшла висновку, що розмір аліментів, визначений судом в твердій грошовій сумі, на підставі ч. 2 ст. 184 Сімейного кодексу, підлягає індексації аналогічно закону згідно п. 8 ст. 8 ГПК в порядку, передбаченому Законом "Про індексацію грошових прибутків населення".

Вищий адміністративний суд України

Прийнята постанова про практику розгляду виборчих суперечок

1 листопада 2013 року на пленумі ВАСУ було прийнято постанова № 15 "Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду суперечок відносно правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом". У документі містяться роз'яснення стосовно застосування принципу верховенства права, детальні роз'яснення, хто може звертатися до суду і з якими позовними вимогами, як визначити осудність при розгляді виборчих суперечок, як застосовувати положення про представництво сторін у виборчих спорах, термінів звернення до суду і оскаржень судових рішень і забезпечення позову т. д.

Зокрема, вказано, що спори відносно проведення передвиборної агітації у формі зборів, мітингів, ходів, демонстрацій, пікетів є виборчими, а тому вони повинні розглядатися згідно з особливостями, встановленими статтями 172-179 КАС, оскільки ці норми є спеціальними в порівнянні з нормами, закріпленими в статтях 182 і 183 КАС, якими регламентовано особливості виробництва у справах по реалізації права на мирні збори і усунення обмежень із цього приводу.

Крім того, роз'яснено, що стороною (як позивачем, так і відповідачем) у виборчій суперечці можуть виступати офіційні спостерігачі від всеукраїнських громадських організацій, іноземних держав і міжнародних організацій. Іноземці і особи без громадянства у разі порушення заборони на участь в передвиборній агітації, можуть бути відповідачами за позовом суб'єктів виборчого процесу.

Верховна Рада України

Ратифікований договір з Індією про правову допомогу у цивільних і господарських справах

5 листопада 2013 року був прийнятий Закон "Про ратифікацію Договору між Україною і Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах" (проект № 0030). Договірні сторони взаємно визнають і виконують рішення, які набули чинності, у цивільних і господарських справах, а також рішення у кримінальних справах в частині грошових виплат.

Акціонерам дозволять подавати позови в госпсуд про відшкодування суспільству збитків, заподіяних посадовцями

Комітет ВР з питань промислової і інвестиційної політики рекомендує парламенту прийняти в другому читанні і в цілому урядовий законопроект № 2013а відносно захисту прав інвесторів, який був прийнятий в першому читанні 17 вересня.

Законопроектом пропонується ввести механізм подачі позову учасником (акціонером) хозобщества в інтересах хозобщества до господарського суду у разі нанесення посадовцем суспільства своїми діями (бездіяльністю) збитків такому суспільству. Учасникам (акціонерам) господарського суспільства, які в сукупності володіють 5 % статутного капіталунададуть право звернутися в госпсуд у справах про відшкодування хозобществу збитків, заподіяних посадовцем цього суспільства.

Суд визнав законною відмову в наданні апаратом ВР копії списків реєстрації з підписами народних депутатів на виїзному засіданні, що відбулося 4 квітня 2013 року

Окружний адміністративний суд міста Києва 5 листопада 2013 року відмовив у задоволенні позовних вимог Оксани Коваленко до Апарату ВР про надання копій списків народних депутатів на виїзному засіданні 4 квітня 2013 року із-за наявності в них особистих підписів нардепів. Суд прийняв сторону відповідача, визнавши, що копії списків реєстрації є конфіденційною інформацієюоскільки містять особисті підписи народних депутатів, що відносяться до персональних даних і відповідач не може надавати їх без згоди самих депутатів.

Інші новини

Загальні суди забезпечені системами відеоконференцзв'язку

Як повідомляє Державна судова адміністрація в залах судових засідань усіх місцевих і апеляційних судів загальній юрисдикції завершено встановлення систем відеоконференцзв'язку.

Росія відмовилася ратифікувати угоду СНД про виконання рішень

Розпорядженням Прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва від 31 жовтня 2013 року № 2016-р Уряд РФ відмовилося приєднатися до Угоді про порядок взаємного виконання рішень арбітражних, господарських і економічних судів на території країн СНДпідписаному на саміті СНД в Москві 6 березня 1998 року.

Угодою, зокрема, передбачається, що рішення компетентного суду однієї договірної сторони, що набрало законної сили, виконується на території іншої договірної сторони у безперечному порядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини