Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест Высшего совета правосудия за 17-26 июня

Реклама

Материал публикуется на языке оригинала

1. Переведено апеляційну суддю

Вища рада правосуддя ухвалила перевести суддю Київського апеляційного господарського суду Людмилу Кропивну на посаду судді Північного апеляційного господарського суду.

2. Суддю з Івано-Франківська звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Оксану Лучко з посади судді Івано-Франківського окружного адміністративного суду у відставку.

3. Суддю з Херсонщини буде звільнено за прогул

ВРП підтримала рішення Дисциплінарної палати щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Горностаївського районного суду Херсонської області Шумила О.М. Дисциплінарну справу було відкрито за зверненням Горностаївського районного суду Херсонської області стосовно поведінки судді Шумила, у якому зазначено, що він з 18 січня 2018 року не з'являвся до суду та не приступив до роботи без пояснення причин, у зв'язку із чим висловлено прохання притягнути вказаного суддю до дисциплінарної відповідальності. ВРП, розглянувши скаргу судді, ухвалила залишити без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати щодо звільнення його з посади. Дії судді кваліфіковано правильно, а його доводи не спростовують всіх встановлених та доведених Дисциплінарною палатою обставин, оскільки суддя Шумило фактично самоусунувся від здійснення правосуддя.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186984_vkks-ma-zakriti-vakans-suddv-do-1-serpnya

4. ВККС має невідкладно оголосити конкурс на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах

Розглянувши пропозиції ДСА України, робоча група ВРП для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах вважає за можливе погодити заповнення 630 вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах як тимчасовий захід у зв'язку з проблемами кадрового наповнення у судах. ВРП вирішила взяти до уваги інформацію робочої групи та звернутись до ВККС щодо невідкладного оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах. В свою чергу, ВККС надала роз'яснення щодо ситуації з конкурсами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187144_genprokuror-mozhe-nesti-vdpovdalnst-u-raz-vchinennya-distsiplnarnogo-prostupku-rshennya-vrp

5. Генеральний прокурор може бути суб'єктом дисциплінарної відповідальності у разі вчинення ним дисциплінарного проступку

Відповідного висновку ВРП дійшла за результатами розгляду скарги адвоката Сергія Рохманова на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 23 травня 2018 року про закриття дисциплінарного провадження стосовно Генерального прокурора Юрія Луценка. Закриваючи провадження, Комісія мотивувала свій висновок неможливістю притягнення Генерального прокурора до дисциплінарної відповідальності через те, що відповідно до Закону України «Про прокуратуру» Генеральний прокурор не уповноважений застосовувати дисциплінарні стягнення до самого себе. За результатом розгляду скарги на рішення Комісії ВРП скасувала рішення Комісії та ухвалила нове рішення, у якому дійшла висновку про наявність у діях Генерального прокурора складу дисциплінарного проступку, втім, закрила дисциплінарне провадження через сплив строку накладення дисциплінарного стягнення.

6. За 2017-2018 роки встановлено понад 130 фактів тиску на суд

Це констатовано під час фахового обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2018 рік, що відбулося 21 червня 2019 року у Києві. Мета заходу - обговорити доповідь ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні у 2018 році, повноваження ВРП щодо забезпечення незалежності судової влади в Україні, обмінятися думками щодо посилення захисту незалежності суддів в Україні в контексті стандартів і рекомендацій Ради Європи.

7. Відсторонено суддю з Черкащини, якому інкримують хабарництво

ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про тимчасове відсторонення судді апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Дії Пономаренка В.В. кваліфіковано як одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

8. В дев'ятьох південних судах немає кворуму для формування колегій

Керівники судових органів провели зустріч із представниками судів Південного регіону. Понад сто суддів із Одеської, Херсонської, Миколаївської областей зібралися у приміщенні Херсонського апеляційного суду, аби обговорити критично важливі питання діяльності та розвитку судової системи. Участь у заході, зокрема, взяв Голова ВРП Володимир Говоруха. Під час зустрічі йшлося насамперед про вирішення питання кадрового голоду у судах. Згідно із даними статистики, у судах Миколаївської області за штатним розписом має здійснювати правосуддя 151 суддя, фактично працюють 104 судді; у Одеській області 279 та 191 суддя відповідно; у Херсонській області - 142 та 100 суддів. При цьому близько дев'яти судів у кожному із регіонів не мають достатньо суддів для формування колегії, у 4 судах Миколаївщини та Одещини працює лише по 1 судді.

9. Проект Європейського Союзу «Право-Justice» пропонує українцям «Модельний суд»

Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар взяв участь у презентації посібника ініціативи «Модельний суд: рішення для українських судів». 26 червня 2019 року у місті Києві відбулася організована Проектом Європейського Союзу «Право-Justice» презентація посібника ініціативи «Модельний суд: рішення для українських судів», який містить практичні поради учасникам роботи судів для вирішення проблем доступу до правосуддя, безпеки в судах, роботи в залах судових засідань і кабінетах та рекомендації щодо їх впровадження. Цей посібник містить опис рішень модельного суду - заходи, рекомендовані керівникам судів з конкретних тематичних питань, що виникають під час роботи судів, а також навчальні програми для формування у працівників суду спеціальних навичок з метою допомогти успішно виконувати свої завдання, стандартні експлуатаційні процедури, яких повинні дотримуватись працівники суду, та загальні умови технічної специфікації, а саме загальні вимоги для купівлі товарів та послуг, які б максимально сприяли реалізації конкретних рішень.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости