Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується посилити покарання за корупцію і збільшити штрафи для юрособ

30 вересня 2013, 16:31
186
0
Автор:
Реклама

Схоже Україну чекає чергова порція змін в антикорупційне законодавство, адже Кабмін минулого тижня зареєстрував законопроект № 3312 відносно реалізації рекомендацій Європейської Комісії у сфері державної антикорупційної політики.

Планується посилити санкції за ряд корупційних злочинівзокрема, такі зміни торкнуться: ст. 354 УК (Підкуп працівника підприємства, установи або організації); ст. 364-1 УК (Зловживання повноваженнями посадовцем юрособи частки права незалежно від організаційно - правової форми); ст. 365-1 (Перевищення повноважень посадовцем юрособи частки права незалежно від організаційно - правової форми); ст. 365-2 УК (Зловживання повноваженнями особами, що надають публічні послуги); ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем); ст. 368-3 УК (Підкуп посадовця юрособи частки права незалежно від організаційно - правової форми); ст. 368-4 (Підкуп особи, що надає публічні послуги); ст. 369 УК (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовцю); ст. 369-2 (Зловживання впливом).

За деякі злочини збільшується штраф або передбачаються важчі покарання в санкції статей. Приміром, якщо за підкуп особи, що надає публічні послуги (ч. ст. 368-4), передбачений штраф в розмірі від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, то проектом встановлюється наступна санкція: штраф в розмірі від 150 до 400 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи від 100 до 200 годин, або обмеження свободи на строк до 2 років, або позбавлення волі на той же термін.

Повідомлення про корупційне правопорушення може бути здійснене без вказівки авторства (анонімно) і підлягає обов'язковому розгляду.

Крім того, встановлюється, що в Україні підлягають відповідальності іноземці або особи без громадянства, якщо вони зробили в співучасті з посадовцями, які є громадянами України, будь-який із злочинів, передбачених статтями 368, 368-3, 368-4, 369, 369-2 УК.

Також ряд змін передбачений відносно карній відповідальності юрособ (детальніше про Закон в розділі Актуально: Карна отвественность юрособ). Зокрема, збільшується сума штрафу, який суд може застосувати до юрособиз 5 до 75 тис. неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян до з 10 до 150 тис. неоподатковуваних мінімумів.

Злочини, передбачені статтями 209, 306, ч. 1 і 2 ст. 368-3, ч. 1 і 2 ст. 368-4, ст. 369, 369-2 УК, визнаються досконалими в інтересах юрособиякщо вони привели до отримання ним неправомірної вигоди або створили умови для отримання такої вигоди, або були спрямовані на ухилення від передбаченої законом відповідальності (зараз - якщо вони спрямовані на отримання ним неправомірної вигоди або створення умов для отримання такої вигоди, а також на ухилення від передбаченої законом відповідальності).

Також відмітимо, що згідно з проектом інформація про юридичних і фізичних осіб, що містить банківську таємницю, розкривається банками органам прибутків і зборів на їх письмову вимогу відносно відомостей, вказаних в деклараціях про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру, у зв'язку з проведенням їх перевірки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини