Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повалий хоче законодавчо врегулювати діяльність цирков

24 вересня 2013, 12:05
157
1
Реклама

Нардеп-регіонал Таїсія Повалий помітила, що в Україні діяльність кожної області мистецтва регулюється рядом законодавчих актів, окрім циркового мистецтва, і подала у ВР законопроект № 3297 "Про цирках і циркову діяльність в Україні".

Проект визначає правові основи діяльності в області циркової справи і регулює громадські стосунки, що виникають у зв'язку із створенням, публічним виконанням і показом циркових творів, визначає правовий статус суб'єктів циркової діяльності, форми їх державної підтримки, порядок створення і діяльності цирков.

Зокрема, передбачається відповідальність керівників циркових підприємств за художню якість циркових творів, пропонованих для публічного показу.

Крім того, проведення гастролей в державних циркових підприємствах здійснюватиметься тільки відповідно до Порядком формування циркового конвеєраякий визначатиметься центральним органом виконавчої влади.

Також в законопроекті передбачений заборона на розміщення циркових колективів на території в радіусі 50 км від розташування стаціонарного цирку.

Загальнодоступність циркового мистецтва, за задумом Т. Повалий, забезпечуватиметься бюджетним фінансуванням державних і комунальних цирков, їх пільговим оподаткуванням і кредитуванням, наданням необхідної допомоги, пільг і гарантій окремим категоріям громадян.

Депутат запевняє, що ухвалення такого закону дасть можливість відродити, зберегти і вивести на новий рівень циркове мистецтво, дозволить державним цирковим підприємствам конкурувати з приватними. Як відзначається в пояснювальній записці до проекту, в Україні існує дуже багато приватних підприємств, які надають видовищно-розважальні циркові послуги (наприклад, шапіто), - але часто на дуже низькому творчому рівні. До того ж, приватні циркові підприємства у своїй діяльності використовують спрощену систему оподаткування, що дає їм велику перевагу перед державними цирковими колективами, а у зв'язку з цим державні циркові підприємства не отримують прибутку, турбується Т. Повалий.

Це третій законопроект депутата-співачки. Раніше вона пропонувала не оподатковувати добродійну допомогу для музикантів (проект № 2559) і звільнити від ПДВ постачання музичних інструментів українських виробників (проект № 2042а).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини