Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано упорядкувати процедуру виконання керівниками установ опікунських функцій

13 вересня 2013, 11:40
116
0
Реклама

Законопроектом № 3231 авторства нардепа Тетяни Слюз (Батькивщина) пропонується внести зміни Цивільний кодекс відносно забезпечення прав і інтересів осіб, над якими встановлена опіка (опікування).

Мета змін ст.66 ГК - закріплення за керівником учбового закладу, установи охорони здоров'я або установи соціального захисту населення виконання функцій опікуна або опікуна над фізичною особою, яка знаходиться в цьому закладі, якщо над ним не встановлені опіка або опікування або не призначений опікун або опікун. Як пояснює депутат, таке уточнення відповідатиме принципу пріоритетності закону, а також упорядкує процедуру надання органом опіки і опікування дозволу на здійснення угод опікуном.

Відмітимо, що згідно діючої редакції ст.66 ГК, якщо над фізособою, яка знаходиться у вищезгаданому закладі, не встановлені опіка або опікування, то такі функції здійснює це заклад. В той же час, згідно ст.63 ГК, опікуном або опікуном може бути тільки фізична особа з повною цивільною дієздатністю. При цьому п.3.6 Правил опіки і опікування (від 26.05.99 № 34/166/131/88) йде мова саме про керівників установ.

Також пропонується передбачити в ст.71 ГК ("Угоди, які здійснюються з дозволу органу опіки і опікування") встановлення Кабміном порядку і підстав надання органом опіки і опікування дозволу на здійснення угод опікуномзокрема, відносно належного підопічним майна, у тому числі житла, право власності або право користування яким вони мають.

На сьогодні нормативно-правовими актами не визначений такий порядок, у тому числі, перелік документів, після пред'явлення яких органами опіки і опікування надається такий дозвіл. Як розповіла в пояснювальній записці Т. Слюз, внаслідок цього органи опіки і опікування, трактуючи на своє розсуду цю норму ГК, мають можливість зловживати нею, що негативно впливає на забезпечення збереження права на житло осіб, відносно яких встановлена опіка.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини