Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує дозволити відділенням громадських організацій бути юрособами

12 вересня 2013, 13:02
125
0
Реклама

Законопроектом № 3225 нардеп Валерій Сушкевич (Батькивщина) пропонує внести зміни Закон "Про громадські об'єднання" відносно забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об'єднань.

Як відмічає депутат в пояснювальній записці, залишається неврегульованим питання подальшого функціонування тих громадських організацій, які були зареєстровані до 1 січня 2013 року, - зокрема, відносно діяльності їх місцевих осередків. Більше того, погіршені умови їх подальшого функціонування, оскільки руйнується побудована десятиліттями територіальна структура місцевих відділень всеукраїнських громадських організацій.

Згідно з діючою статтею 13 Закону, громадське об'єднання із статусом юридичної особи може мати відособлені підрозділи, проте без статусу юридичної особи. Відповідно, місцеві відділення ОО повинні впродовж 5 років перереєструватися як відособлені підрозділи громадських організацій без статусу юрособи.

Тому проектом пропонується в ст.13 Закону встановити, що відособлені підрозділи громадського об'єднання не є юридичними особами, окрім випадків, передбачених цим Законом. Відособлені підрозділи ОО створюються і здійснюють свою діяльність на основі статуту ОО. Відособлені підрозділи із статусом юрособи можуть мати своє положенняяке не може суперечити законам і статуту громадського об'єднання. Також вказується, яка інформація повинна міститися в положенні.

А в Перехідних положеннях Закону депутат хоче бачити, зокрема, такі зміни: місцеві осередки всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли із статусом юрособи на день введення цього Закону в дію, за рішенням найвищого органу управління ОО зберігають за собою статус юрособи після введення цього Закону в дію. Статути (положення) місцевих відділень всеукраїнських (міжнародних) ОО, які діяли із статусом юрособи на день введення Закону в дію, мають бути приведені у відповідність впродовж 5 років з дня введення його в дію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини