Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Урядовий проект про заборону фінансових пірамід близький до прийняття

11 вересня 2013, 12:09
160
0
Реклама

У парламенті продовжують позитивно оцінювати урядовий законопроект від 2.04.2013 № 2700 "Про заборону фінансових пірамід в Україні". Під кінець минулої сесії його рекомендував прийняти за основу Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, а нещодавно проект підтриманий також Комітетом з питань підприємництва і регуляторної антимонопольної політики.

Законопроектом № 2700 пропонується визначити зміст поняття "Фінансова піраміда" і заборонити умисне створення умов для фінансової піраміди, пропозиція участі в ній або залучення (отримання) фінансових активів за допомогою фінансової піраміди. Відповідні зміни вносяться також до Карного кодексу, закони "Про рекламу" і "Про захист прав споживачів".

Згідно з проектом, фінансовою пірамідою являються будь-які операції з фінансовими активами (грошові кошти, цінні папери, боргові зобов'язання і право вимоги боргу, не віднесені до цінних паперів), які здійснюються фізичними або юридичними особами з метою отримання або можливості отримання вигоди для себе або інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб, зокрема без здійснення фактичної госпдіяльності. До фінансової піраміди не відносяться операції з фінансовими активами, здійснювані фінустановами при наданні ними финуслуг, визначених статтею 4 Закони "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг" або законами з питань регулювання окремих ринків финуслуг.

Відмітимо, що Держпідприємництва також схвалило цей законопроект. Навпаки, ИнАУ підкреслює, що без чіткої регламентації і трактування термінів і ознак фінансової піраміди дія закону буде більше спрямована на боротьбу з добросовісними підприємцями, а не з шахраями, тому проект треба направити на доопрацювання.

"Ухвалення Закону про протидію фінансовим пірамідам потрібне, але запропонований законопроект вимагає істотного доопрацювання для уточнення визначень фінансової піраміди і діяльності, пов'язаної з фінансовими пірамідами. У випадку якщо будуть прийняті точніші формулювання, можна розраховувати, що будуть створені законодавчі передумови для реальної протидії фінансовим пірамідам"- міркував юрист ЮФ ILF Артем Наумов у своєму блозі на ЮРЛИГЕ.

До речі, в Раді зареєстрований ще один проект, який торкається заборони фінансових пірамід. Це законопроект Сергія Терехина від 24.12.2012 № 1159 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно впровадження електронних грошей і запобігання створенню фінансових пірамід", який, зокрема, не був схвалений Держпідприємництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини