Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Практикові КСО в Україні обговорили експерти і юристи

4 вересня 2013, 17:51
909
2
Реклама

В ході заходу юристи і експерти обговорили питання відносно того, які цілі юридичні компанії ставлять у своїх КСО-стратегіях, навіщо юркомпаниям надавати безкоштовну правову допомогу і що це дає їх бізнесу, як впливають КСО-проекти на розвиток юридичного бізнесу.

На скайп-связи з учасниками круглого столу був Роберт ПауэлКСО-менеджер лондонського офісу CMS Cameron McKenna. Він відмітив, що його компанія свого часу прийшла від звичайного Pro bono до КСО, внаслідок чого минулого року випустила КСО, а не Pro Bono- звіт. Пан Пауэл вказав, що звіт допоміг компанії посилити діалог із стейкхолдерами і виміряти ефективність усієї своєї діяльності, спрямованої на добродійність, надання безкоштовної правової допомоги і співпрацю з громадськими організаціями.

При цьому Тетяна Бугасоваменеджер по бізнес-адмініструванню і персоналу київського офісу CMS Cameron McKenna, підкреслила, що в Україні також, як і в інших юрисдикціях, CMS здійснює як Pro bono, тобто надання безкоштовних юридичних консультацій (наприклад, надання безкоштовних юруслуг Міжнародної федерації Червоного Хреста), так і здійснення добродійної діяльності, у рамках якої CMS підтримує Спеціальну Олімпіаду в Україні і інші проекти.

На її думку, з 2011 р. CMS Cameron McKenna пропонує кожному співробітникові посвятити як мінімум 50 годин свого часу в рік, інвестуючи його у будь-який з проектів КСО, підтримуваних фірмою, включаючи Pro bono. В той же час Р. Пауэл заявив, що глобально в компанії для стимулювання співробітників до участі в КСО-проектах засновано 16 нагород за лідируючі позиції у сфері КСО. Така нагорода є грошовою винагородою, якою кожен з переможців може підтримати будь-який добродійний проект. По словах Т. Бугасовой, київський офіс CMS Cameron McKenna наслідує глобальну стратегію КСО фірми і реалізує частину з них з урахуванням специфіки українського ринку.

В той же час старший партнер ЮФ "Астерс"удостоєною минулого року 2-х нагород в Pro Bono Awards 2012, Армен Хачатурян відмітив, що Pro bono і КСО - це деяка добродійність, яка, з одного боку, має бути "тихою", а з іншої - для її появи потрібна якась іскра. За його словами, усі заходи дають поштовх для того, щоб людина підняла голову і почала дивитися в потрібному напрямі і суспільство почало дивитися в потрібному напрямі, тому розголос потрібний.

Ділячись своїм досвідом організації КСО-проектів, А. Хачатурян заявив, що багато юристів, згадуючи радянську систему освіти, вважають, що завдяки ній вони "стали людьми", і критикують нинішню українську, яка трохи втратила, тому сьогодні багато хто їде за освітою на захід. "Ми вважаємо, що соціальною відповідальністю є те, як відновити в кожній галузі, включаючи юридичну, якість освіти- відмітив А. Хачатурян. - Якщо ти береш участь в Pro bono- проектах, то не це вторинне, це не те, що в самому кінці списку, а це те, що створює тобі репутацію, створює репутацію фірмі і, врешті-решт, підвищує твій професійний рівень".

При цьому партнер АК "Солодко і Партнери"переможниця номінації "Найвідповідальніший лідер юридичного бізнесу" Pro Bono Awards 2012 Олена Сотник вказала, що якщо колись держава брала на себе відповідальність за суспільство, захищало його, то зараз усе помінялося: окремі люди, лідери або компанії беруть на себе відповідальність за суспільство і державу. "Само суспільство змушує, воно, по суті, давить на великі компанії, лідерів, щоб вони ставали відповідальними і вибирали цей шлях не лише із-за отримання прибутку, а щоб вони дійсно переходили до якихось інших речей"- заявила Е. Сотник.

За її словами, довгострокова мета КСО-проектів - дати цінність, у тому числі і співробітникові, не лише для реалізації професійного розвитку, але і для особового росту.

Директор Центру "Розвиток КСО в Україні" Марина Сапрыкина розповіла про західну практику КСО-проектів і вказала чотири основні сфери, в яких здійснюються Pro bono- послуги :

- допомога незаможним (доступ до правосуддя);

- допомога в освіті;

- допомога у пошуках роботи;

- допомога в доступі до фінансів (деяке фінансування).

М. Сапрыкина відмітила, що деякі юридичні фірми через КСО відкрили нові види бізнесу. Наприклад, вони консультують компанії з придбання інших компаній і проведення due diligence.

У Америці щороку проводяться дослідження по компаніях, Pro bono, що займається. Цікаво, що найпопулярніша область, в якій там опиняються Pro bono- послуги, - це сімейне право, дуже багато юристів допомагають, наприклад, жертвам сімейного насильства. Якщо говорити про міру задоволеності співробітників, що надають безкоштовну правову допомогу, то в принципі тих, хто не задоволений, взагалі немає. Більшість співробітників задоволена тим, що займаються Pro bono.

Даючи рекомендації у рамках круглого столу, М. Сапрыкина відмітила, що треба підвищувати обізнаність про Pro bono не лише у бізнесі, але і в середовищі молодого покоління, у сфері громадських організацій. Слід говорити про залучення співробітників, про те, що необхідно розвивати і впроваджувати в компанії корпоративні політики Pro bono. Одна з ключових рекомендацій - визнання компаній, Pro bono, що займаються.

В ході заходу Клавдія Шевелюкдиректор по корпоративних комунікаціях Групи компаній "ЛІГА", звернула увагу на те, що кілька років тому перед проектом ЮРЛИГА стало питання про те, що надання безкоштовної правової допомоги в Україні взагалі не вимірюється, а про Pro bono- діяльності юристів самі реципієнти правової допомоги мало знають. Саме тому компанія "ЛІГА: ЗАКОН" в особі проекту ЮРЛИГА вже другий рік проводить премію для юрбизнеса. Надаючи правову підтримку бізнесу упродовж 22 років, компанія об'єднує бізнес, юристів і громадськість, а також тих, хто готовий допомагати і хто цього потребує.

У рамках V ювілейного Конкурсу бізнес-кейсів по корпоративній соціальній відповідальності Pro Bono Awards 2013 ЮРЛИГА заснувала 3 номінації:

- Pro Bono Award 2013 - оцінка діяльності юридичних компаній України в області надання безкоштовної правової допомоги.

- Кращий кейс у сфері КСО - оцінка діяльності юридичних компаній України в області КСО і стійкого розвитку.

- Премія за внесок у розвиток Українипартнер премії - компанія "КИЇВСТАР" - оцінка досягнень позитивного впливу юркомпании на зміни в розвитку держави.

До 15 вересня 2013 необхідно прислати заявку registration@jurliga.ua з копією на case@csr-ukraine.orgа до 1 жовтня - подати опис успішної практики компанії у сфері КСО. Для участі в премії подається один кейс від юркомпании, який може брати участь в декількох номінаціях.

Детальну інформацію про премію дивитеся на спеціальній сторінці Pro Bono Awards 2013.

Відмітимо, що в ході круглого столу було піднято питання про доцільність підписання декларації Pro Bono. Учасники дійшли висновку, що спершу необхідно створити робочий гурт для об'єднання на одному майданчику усіх юристів бізнесу, що надають безкоштовну правову допомогу, і координації їх pro bono- діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини