Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект відносно єдиної плати за нотаріальні послуги зареєстрований у ВР

19 серпня 2013, 09:05
310
1
Автор:
Реклама

Позавчора Кабмін нарешті зареєстрував у ВР обіцяний проект про внесення змін до Закону "Про нотаріат" відносно регулювання плати за здійснення нотаріальних дій (№ 3078).

Згідно з проектом за надання державними нотаріусами послуг, пов'язаних із здійснюваними нотаріальними діямисправляється нотаріальний збір. Ставки такого збору обчислюються в процентному відношенні до розміру мінімальної зарплати, встановленого законом на час надання таких послуг. Розміри ставок і порядок сплати нотаріального збору, а також пільги по його сплаті визначаються Кабміном.

За надання державними нотаріусами додаткових послуг правового і технічного характеру, не пов'язаних із здійснюваними нотаріальними діями (послуги, що не відносяться до компетенції нотаріуса і можуть бути надані особі іншими фахівцями, у тому числі в області права)справляється окрема плата. Перелік таких послуг і розміри плати за їх надання також встановлюються Кабміном.

Приватні нотаріуси за здійснення нотаріальних дій стягують плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом і громадянином або юридичною особою в межах встановлених мінімального і максимального розмірів. Так, мінімальний розмір плати складається з суми, не менше від ставки державного мита, що стягується нотаріусом за здійснення аналогічної нотаріальної дії, і розміру нотаріального збору за надання пов'язаних з такою нотаріальною дією послуг, встановленого Кабміном. Максимальний розмір плати складається з мінімального розміру плати, збільшеного на розмір нотаріального збору. Оплата певних додаткових послуг правового і технічного характеру, що надаються приватними нотаріусами і не пов'язаних із здійсненням нотаріальних дій, здійснюється за домовленістю сторін.

У проекті також визначений конкретний перелік послуг, пов'язаних із здійснюваними нотаріальними діями. Зокрема, нотаріуси надають такі послуги, пов'язані із здійснюваними нотаріальними діями, у випадку: посвідчення договору/доручення/заповіту; вжиття заходів по охороні спадкового майна; оформлення спадку; видачі посвідчення про придбання майна з публічних торгів (аукціонів); посвідчення факту знаходження громадянина у визначеному місці; прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів; здійснення старанного напису та ін.

До послуг, пов'язаних із здійснюваними нотаріальними діями, також відносяться уявлення запитів про видачу документів, необхідних для здійснення нотаріальної дії, а також здійснення нотаріальних дій поза нотаріальною конторою або робочим місцем приватного нотаріуса.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини