Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Реєстрація баз персональних даних не скасована, а названа по-іншому", - А. Мервинский

29 липня 2013, 18:08
1043
4
Реклама

Деякі юристи стверджують, що у сфері захисту персональних даних сталася революція, і обов'язок реєстрації баз персональних даних скасований. Такі кардинальні зміни пов'язані з прийнятим нещодавно Законом № 383 - VIIякий набуде чинності з 1 січня 2014 року, і згідно з яким омбудсман визначається уповноваженим органом у сфері захисту персональних даних.

Реєстрація не скасована, але названа по-іншому - "повідомлення Уповноваженому Верховної Заради з прав людини про факт обробки персональних даних"- розповів ЮРЛИГЕ голова держслужби по захисту персональних даних Олексій Мервинский.

"При цьому завдання ускладнюється, тому що володільцям та розпорядникам персональних даних необхідно виділити ті персональні дані, які відносять до категорії, що становить особливий ризик. І ця процедура не врегульована жодним чином, хоча передбачена законом" - повідомив А. Мервинский. Крім того, нові норми передбачають передачу усіх заяв і держреєстру баз омбудсману. "А щоб зареєструвати базу, потрібно буде направити повідомлення не лише про обробку персональних даних, а й про відповідальну особуяка забезпечує захист персональних даних"- роз'яснив голова ГСЗПД, тобто, замість одного реєстру виходить два.

Ще одно важлива зміна оновленого Закону - виключена норма про те, що держава гарантує захист персональних даних. "Чому цю норму виключили - треба запитувати у розробників змін. Цей проект на узгодження до Служби не надходив"- прокоментував А. Мервинский.

"Найважливішим моментом є ті, що в ст.2 зникло тлумачення терміну "згода суб' єкта персональних", - додає чиновник. - Це є небезпечним моментом, тому що в теперішній годину незрозуміло, що саме вважати згодою суб' єкта, і це можна по- різному тлумачити поклад від обставин".

Стосовно недавніх перевірок на сайтах (зокрема, Гугл і ВКонтакте) А. Мервинский повідомив: "Ми перевіряли багато сайтів, але сморід проігнорували наше запрошення на відкриту дискусію. Перевірялось всього лише два критерії - відкритість і прозорість стосовно збору персональних даних. Штрафи ж можливі лише за невиконання законних вимог уповноваженого державного органу".

Яким компаніям далі загрожують перевірки Служби - доки невідомо. У вересні відбудеться відкрита колегія, де і будуть визначені суб'єкти перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини