Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособ можуть позбавити права на відновлення терміну позовної давності

25 липня 2013, 09:31
253
1
Реклама

Нардеп-регіонал Олександр Фельдман подав у ВР законопроект № 2610а про внесення змін до ст.267 Цивільного кодексу відносно уточнення підстав для відновлення терміну позовної давності.

Пропонується встановити, що у виняткових випадкахколи суд визнає шанобливими причини пропуску позовної давності по обставинам, пов'язаним з особою позивача (важка хвороба, безпорадний стан і тому подібне)порушене право громадянина підлягає захисту.

Тобто, право на відновлення терміну позовної давності пропонується залишити виключно за громадянами. Юридичні особи такого права будуть позбавлені.

Діюча редакція цієї статті не припускає хоч би приблизного переліку поважних причин пропуску терміну позовної давності, а також інших обмежень можливостей відновлення позовної давності. Визначення питання про наявність поважних причин пропуску позовної давності віднесене на розсуд суду.

Як запевняє депутат, законодавча невизначеність в цьому питанні досить часто призводить на практиці до зловживань сторонами суперечки, а також окремими суддями і, як наслідок, надання судового захисту особам, що не мають на це права у зв'язку із закінченням терміну давності, - чим фактично нівелюється суть самого інституту позовної давності.

У разі ухвалення законопроекту А. Фельдман прогнозує не лише скорочення можливостей зловживання правом на відновлення позовної давності суб'єктами цивільних і господарських правовідносин, але і усунення підстав здійснення корупційних дій з боку органів судової влади. Крім того, зменшиться навантаження на судову систему у зв'язку із скороченням кількості справ, які розглядаються в результаті відновлення термінів позовної давності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини