Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я хоче трохи краще врегулювати діяльність народних цілителів

17 липня 2013, 10:00
267
0
Реклама

На сайті Мінохоронздоров'я опубліковані проекти наказів, які покликані упорядкувати процес отримання дозволу на заняття нетрадиційною медициною.

Так, проект наказу "Про затвердження Порядку перевірки заяви і документів, поданих для отримання спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством)" передбачає, що заявки на видачу спецдозволів (нагадаємо, вони видаються строком на 5 років) планується подавати в Мінохоронздоров'я за процедурою "Єдиного вікна". Серед документів, зокрема, треба надати опис використовуваної методики, зведення про місце заняття цілительством і облаштування призначеного для цього приміщення, копія укладення санітарно-епідеміологічної служби, а також завірену копію атестаційно-експертного укладення про наявність цілительських здібностей. Остаточне рішення про видачу дозволу повинна приймати спеціальна Комісія в структурі Мінохоронздоров'я.

Регуляторним актом передбачається ствердити:

- форму Відомостей про місце заняття народною медициною (цілительством) і облаштування приміщення;
- форму опису документів, що додаються до заяви про видачу (переоформленні, видачі дубліката спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством);
- форму заяви про переоформлення, видачу дубліката спеціального дозволу;
- порядок перевірки відповідності заяви і документів, що додаються до нього, вимогам чинного законодавства у сфері охорони здоров'я.

Нагадуємо, що на сьогодні діє постанова Кабінету Міністрів від 3 грудня 2012 року № 1145 про затвердження Порядку видачі і анулювання спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством), читайте детальніше: Народним цілителям видаватимуть дозволи на 5 років.

А проектом наказу "Про Порядок видачі атестаційно-експертного укладення, що підтверджує наявність у обличчя цілительських здібностей" пропонується встановити загальні стани атестації і експертизи, що включають перелік документів, необхідних для проходження співбесіди претендента в Комітеті з питань народної і нетрадиційної медицини Мінохоронздоров'я і порядок отримання напряму на проходження атестації і експертизи.

Атестація знань претендента включає контроль рівня по основах медичних знань і методу нетрадиційної медицини. Експертна оцінка цілительських здібностей включає перевірку практичних навичок і умінь претендента. Оцінка цілительський здібностей проводиться шляхом розгляду комісією установи результатам проходження атестації і експертизи і ухвалення відповідного рішення. Претендентові, успішно пройшов атестацію і експертизу, видається атестаційно-експертне укладення. Претендентові, у якого при проходженні атестації і експертизи не виявлено цілительських здібностей, відмовляють у видачі укладення.

Відмітимо, що на сьогодні діє наказ Мінохоронздоров'я від 10.08.2000 № 195 про надання спеціального дозволу на медичну діяльність в області народної і нетрадиційної медицини, яким затверджений Порядок проведення атестації і експертизи цілительських здібностей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини