Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ім'ям України : реклама на аптеках і традиційний дайджест судових вістей

11 липня 2013, 14:40
461
0
Автор:
Реклама

ВАСУ визнав право аптек розміщувати інформацію про ціни на зовнішній рекламі

Аптеки мають право використовувати у своїх назвах, вивісках і зовнішній рекламі інформацію про ціни. Такого висновку дійшов Вищий адміністративний суд у своєму визначенні від 18.06.2013 р. у справі № До/800/19905/13.

ВАСУ не задовольнив касаційну скаргу Мінохоронздоров'я і залишив без змін постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 18.01.2013 р., постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 14.03.2013 р. в справі за позовом ТОВ "Доминант-Фарм" про визнання протиправним і відміні наказу Мінохоронздоров'я від 07.09.2012 р. № 707 "Про внесення змін до Ліцензійних умов здійснення господарської діяльності по виробництву лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами" (далі - Наказ № 707).

Відповідно до Наказу № 707 пункт 2.12 Ліцензійних умов здійснення господарської діяльності по виробництву лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами був викладений в новій редакції. Зокрема, встановлено, що в найменуванні аптечної установи, в знаку для товарів і послуг, під яким аптечна установа здійснює свою діяльність, на вивісках і в зовнішній рекламі аптечних установ не допускається застосування яких-небудь відомостей, що містять твердження відносно рівня або іншої ознаки цін і соціальної спрямованості аптечної установи, які можуть вплинути на наміри споживачів відносно придбання товарів в такій аптечній установі.

Суди нижчих інстанцій визнали цю норму незаконною. ВАСУ визначив, що суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, прийшов до правильного висновку про незаконність норми про заборону використання в зовнішній рекламі аптек інформації про ціни. ВАСУ підтвердив незаконність цієї норми, виходячи з того, що Законом "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" безпосередньо не передбачена можливість визначення в ліцензійних умовах спеціальних вимог до найменування установи, в якому здійснюється вид діяльності, що ліцензується, знаку для товарів і послуг, під яким здійснюється діяльність, вивіскам і зовнішній рекламі на будівлі.

Нагадуємо, що визначення Вищого адміністративного суду оскарженню не підлягає. Тобто, аптеки мають повне право вказувати у своїй зовнішній рекламі иформацию про ціни, а також стверджувати про свою соціальну спрямованість, і, таким чином, впливати на наміри споживачів відносно придбання товарів.

Інші новини судової системи

Верховний Суд України при розгляді справи № 6-58цс13 про визнання угод недійсними, витребуванні майна з чужого незаконного володіння зробив правове укладеннязгідно з яким відчуження майна переданого в іпотеку при проведенні ліквідаційної процедури боржника здійснюється в порядку, визначеному Законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" (у редакції, що діяла з 15 лютого 2010 р. до 16 червня 2010 р.). Положеннями цього Закону не передбачено згоди іпотекодержателя на відчуження предмета іпотеки за договором, який полягає при ліквідаційній процедурі боржника, здійснюваній у рамках справи про банкрутство.

Також ВСУ вважаєщо суб'єкт туристичної діяльності, що порушив умови договору про надання туристичних послуг, з вини якого замовникові (туристові) нанесений збиток, несе майнову відповідальність. Згідно з правовим укладенням у справі № 6-42цс13 у разі встановлення судом фактів видачі туроператором ваучера, який є формою письмового договору на туристичне обслуговування, зміни туроператором в односторонньому порядку істотних умов договору на туристичне обслуговування і неприйняття ним необхідних заходів про попередження туриста відносно такої зміни, відповідальність за порушення істотних умов договору не може нести інший суб'єкт туристичної діяльності за поданням туристичних послуг.

Лист ВСУ від 01.05.2013 р. містить огляд правових укладень по перегляду рішень на основі, передбаченій п. 1 ч. 1 ст. 111-16 Господарського процесуального кодексуза II півріччя 2012 року. Зокрема, вказано, що у випадку якщо поручитель при укладенні договору поручительства погоджував встановлення в майбутньому розміру процентної ставки за кредитним договором на підставі додаткових договорів, то таке встановлення процентної ставки по додаткових договорах не є збільшенням об'єму відповідальності поручителя і не може бути основою для припинення договору поручительства на підставі ст. 559 Цивільного кодексу. Детальніше про лист читайте в матеріалі "ВСУ повідомив про правові укладення, прийняті за результатами перегляду рішень госпсудів".

Про правових укладень ВСУ, зроблених в процесі перегляду судових рішень на основі, передбаченій п. 1 ч. 1 ст. 40012 Карно-процесуального кодексу 1960 року, за II півріччя 2012 року можна прочитати в матеріалі ЮРЛИГИ. У тому, що відповідає листі ВСУ від 01.05.2013 р., зокрема, вказано, що якщо хабародавець (той, хто надає неправомірну вигоду) прагне через дачу хабаря (неправомірної вигоди) добитися задоволення своїх незаконних інтересів, то вимога особи, одержуючої хабар (неправомірну вигоду) для задоволення незаконних інтересів того, хто надає хабар (неправомірну вигоду), не повинно визнаватися здирством хабаря (неправомірної вигоди).

Згідно з рішенням Ради суддів загальних судів від 25.06.2013 р. № 53 на сторінках судів мають бути обнародувані дані про список справ, призначених до розгляду, про показники діяльності суду за півріччя і рік. До показників діяльності суду відносяться: залишок справ і матеріалів, не розглянутих з попереднього періоду в т.ч. залишок справ і матеріалів, не розглянутих більше за 1 рік; кількість справ і матеріалів, які поступили; кількість розглянутих справ і матеріалів; кількість скасованих судових рішень.

Законопроекти

Президентський законопроект про посилення гарантій незалежності суддів зареєстрований у Верховній Раді під № 2522а. У частковості, запропоновано змінити вимоги до охочих стати суддями. Так, на посаду судді може бути рекомендований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України громадянин України не молодше 30 років (зараз - 25)що має вищу юридичну освіту і стаж роботи в області права не менше 5 років (зараз - 3), проживає в Україні не менше 10 років і що володіє державною мовою. Призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюється безстроково Президентом України на основі і згідно з представленням Вищої ради юстиції. Тобто, відміняється п'ятирічний термін для суддів, призначених на посаду уперше. Детальніше про положення законопроекту читайте в матеріалі "Суддів відразу призначатимуть безстроково"?.

Комітет з питань правової політики визнав таким, що не суперечить положенням Конституції законопроект № 2186а про внесення змін до Кодекс адміністративного судочинства. Законопроектом пропонується розповсюдити юрисдикцію адміністративних судів на публічно-правові спори фізичних і юридичних осіб з суб'єктами влади відносно встановлення наявності або відсутності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень.

Крім того, в КАСУ можуть внести зміни що стосуються оскарження постанов суду. У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 2556а про внесени змін в ст. 52 і 53 КАСУ. Пропонується встановити, що визначення суду, прийняте за результатами вирішення питання про заміну сторониа також визначення за результатами розгляду питання про вступ в справу третіх осіб можуть бути оскаржені. У діючій редакції КАС така можливість по оскарженню не передбачена. Зокрема, відзначається, що визначення за результатами розгляду питання про вступ в справу третіх осіб окремо не оскаржиться. Заперечення проти такого рішення може бути включене в апеляційну або касаційну скаргу на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини