Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано удосконалити КПК стосовно надання копії протоколу обшуку

5 липня 2013, 15:20
242
0
Реклама

Законопроектом № 2504а (автор - Т. Слюз, Батькивщина) пропонується внести зміни КПК відносно вручення копії протоколу про проведення обшуку.

У ст. 236 передбачається встановити, що після обшуку у разі відсутності осіб в житлі або іншому володінні особи має бути залишена не лише копія постанови, але і копія протоколу обшуку.

Також цю статтю запропоновано доповнити пунктом, згідно з яким після проведення обшуку і підписання усіма учасниками протоколу обшуку копія протоколу надається особі, яка володіє житлом або іншим володінням, а при її відсутності - іншій присутствуещему особі.

Як роз'яснила нардеп, зараз в ході проведення досудового розслідування і судового слідства на підставі нового КПК виникають численні спори між учасниками карних виробництв з питання отримання копії протоколу, адже порушуються законні права особи, у володінні якої був проведений обшук. Складається парадоксальна ситуація, коли слідчий або прокурор перед початком виконання постанови слідчого судді про проведення обшуку житла або іншого володіння знайомить людину з постановою слідчого судді і вручає копію постанови. При цьому, після проведення такого обшуку, ніяких процесуальних документів особі не надаються, тим самим, воно втрачає право на підтвердження факту вилучення речей, предметів і документів. Окрім цього, при проведенні обшуку на підставі постанови слідчого судді в житлі або іншому володінні особи при його відсутності слідчий або прокурор залишають на видному місці копію постанови. Проте, надалі особа, в приміщенні якого проведений обшук, за відсутності копії протоколу обшуку позбавлено права встановити, що саме в ній було виявлене і вилучене.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини