Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Свободовцы пропонують узаконити статус учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті

2 липня 2013, 13:33
110
1
Реклама

Нардепы-свободовцы Э. Леонов і П. Кириленка подали у ВР законопроект № 2439а про статус і гарантії соціального захисту учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

Проектом запропоновано встановити чіткий перелік категорій осіб, які можуть бути визнані учасниками боротьби за незалежність України в ХХ столітті, підстави і порядок визнання. Визначається механізм придбання статусу учасника боротьби і реалізації відповідних прав для громадян інших держав. Встановлюються соціальні гарантії, пільги. Також законопроект визначає держполітику відносно відновлення і збереження національної пам'яті про боротьбу за незалежність України в ХХ столітті і тому подібне

Учасниками боротьби за незалежність України в ХХ столітті признаються особи, які в період до 24 серпня 1991 року проводили легальну і підпільну суспільно-політичну, партизанську, повстанську, іншу озброєну діяльність як безпосередньо, так і у складі окремих формувань:
Головної Української Ради
Союзу звільнення України
Українських січових стрільців
Української Центральної Ради
Української Народної Республіки
Западно-украинской Народної Республіки
Української Держави (Гетьманату)
Вільного козацтва
Кубанської Народної Республіки
Української Далекосхідної Крайової Ради
Українського Далекосхідного Секретаріату
Українській військовій організації
Державного Центру УНР в экзиле
Української Національної Оборони
Організації народної оборони "Карпатська Січ"
Карпатської України
Організації українських націоналістів
Дружин українських націоналістів
Поліській Січі
Української Держави, відновленої Актом 30 червня 1941 року
Українського визвольного війська
Українській повстанській армії
Українській народно-революційній армії
Української головної визвольної ради
Українській національній армії
Українського союзу (групи) Хельсінкі
а також бійці УНСО, які брали участь у бойових діях в період з 20.08.1991 по 31.08.1996, учасники повстанських, партизанських загонів, повстанських республік або інших тимчасових українських державних утворень, які ставили метою отримання Україною незалежності і возз'єднання українських земель в єдину незалежну державу і скидання режимів, які здійснювали окупацію території України.

Учасниками боротьби за незалежність України в судовому порядку можуть бути також визнані особи, які здійснювали у складі інших організацій або індивідуально діяльність, спрямовану на отримання Україною незалежності і возз'єднання українських земель в єдину незалежну державу і скидання режимів, які здійснювали окупацію території України.

Учасниками боротьби визнаються також особи, які допомагали і сприяли діяльності вказаних осіб, формувань, загонів, організацій, рухів і державних утворень. Сприянням визнається: надання приміщень, транспортних засобів, зв'язку, продовольства, медичної допомоги, інформації, документів, грошей їх учасникам, приховання їх учасників і тому подібне

Дію закону планується розповсюдити також на членів сімей учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини