Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР розгляне проект Закону про кредитні рейтинги

1 липня 2013, 13:02
184
0
Реклама

У парламенті під № 2422а минулого тижня зареєстрований законопроект "Про кредитні рейтинги і діяльність рейтингових агентств"спрямований, зокрема, на приведення діяльності рейтингових агентств в Україні у відповідність зі світовими стандартами. На думку авторів проекту, нардепів-регіоналів С. Мошака і А. Кунченко, ухвалення такого Закону дозволить поліпшити інвестиційний клімат в Україні, оживити інвестиційні процеси, мінімізувати риски на фінансовому і інвестиційних ринках.

Згідно з проектом, кредитний рейтинг - цей умовний вираз рівня кредитоспроможності об'єкту рейтингования в цілому і його окремого боргового зобов'язання, який визначений рейтинговим агентством на підставі договору, ув'язненого між рейтинговим агентством і замовником, за Національною рейтинговою шкалою або українською національною шкалою.

Кредитні рейтинги підрозділяються на наступні види:

- цінних паперів емітента
- боргового зобов'язання (окрім цінних паперів)
- юридичної особи
- органу місцевого самоврядування (адміністративно-територіальної одиниці)
- держави.

Планується устаносить, що визначення кредитних рейтингів на території України здійснюється виключно рейтинговими агентствами. Обличчя придбаває права здійснювати визначення кредитних рейтингів з дня надання йому Свідчення про включення в Державний реєстр рейтингових агентстввідповідність рівнів кредитних рейтингів якої до рівнів за Національною рейтинговою шкалою встановлені НКЦБФР.

Як мовиться в законопроекті, Національне рейтингове агентство здійснює визначення кредитних рейтингів по Національній рейтинговій шкалі.
Ця шкала, а також її розподіл, на рівні кредитних рейтингів і групи рівнів затверджується Кабміном.

Міжнародне рейтингове агентствозгідно з нормами документу, здійснює визначення кредитних рейтингів за Національною рейтинговою шкалою або українською національною шкалою, яка прийнята таким агентством. Відповідність рівнів кредитних рейтингів за українською національною шкалою визнаного міжнародного рейтингового агентства до рівнів за Національною рейтинговою шкалою встановлюється Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку впродовж 20 робочих днів з дня включення міжнародного рейтингового агентства в Держреєстр рейтингових агентств.

Послуги з привласнення кредитних рейтингів надаватимуться рейтинговими агентствами на основі договориув'язненого із замовником. Також Законом планується встановити правові основи використання рейтингів, вимоги до діяльності рейтингових агентств, відповідальність рейтингових агентств за порушення вимог законодавства і так далі. З повним текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті ВР.

На сьогодні в Україні відсутнє належне регулювання діяльності агентств - з часу введення в Україні рейтингования (з 2005 року) законодавство не зазнало ніяких істотних змін, і діяльність рейтингових агентств фактично врегульована лише статтею 41 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні". Згідно чинного законодавства, послуги з привласнення кредитних рейтингів мають право надавати національні рейтингові агентства, уповноважені НКЦБФР, і міжнародні рейтингові агентства, визнані НКЦБФР. Кредитні рейтинги використовуються органами держвлади як інструмент оцінки якості активів фінансових установ і розкриття інформації про емітенти з метою забезпечення надійності фінансових установ і мінімізації ризиків на фінансовому ринку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини