Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Організаторів футбольного "Турніру чотирьох" не покарають, - юрист

27 червня 2013, 13:46
211
0
Реклама

Сьогодні на київському стадіоні им.В.Лобановского "Динамо" зіграє з "Спартаком" - це буде перший матч у рамках товариського передсезонного турніру України і Росії.

Цей турнір, в якому візьмуть участь українські "Динамо", "Шахтар", а також російські "Спартак" і "Зеніт", викликає суперечливі висловлювання з боку фахівців і уболівальників. Змагання не санкціоновані міжнародними футбольними інстанціями, у тому числі і УЕФА, тому висловлювалася думка, що Федерації футболу України і Російському футбольному союзу загрожують штрафні санкції за порушення термінів.

На прохання ЮРЛИГИ ситуацію прокоментував відомий спецалист у сфері спортивних суперечок, партнер ЮБ "ЕПАП" Маркіян Ключковский:

"Питання організації "неофіційних" міжнародних футбольних матчів (тобто тих, які не входять в офіційний календар матчів ФИФА)регламентуються досить просто. Визначальним документом є Положення ФИФА відносно міжнародних матчів.

Згідно з принципами цього документу, будь-який міжнародний матч - матч збірних або клубних команд, що належать до різних національних асоціацій, - має бути авторизований футбольною владою на різних рівнях: самими асоціаціями, конфедераціями (УЕФА) і ФИФА, хоча процедура такої авторизації може бути різною залежно від категорії пропонованого матчу. Матчі між клубними командами, що грають у вищих дивізіонах своїх країн, потрапляють в Категорію 1, для якої потрібно досить істотні рівні узгодження.

Маркіян Ключковский

Так, організатори міжнародного матчу або турніру зобов'язані надати в УЕФА і ФИФА вичерпну інформацію про такі матчі, починаючи від того де і в який час вони проходитимуть, закінчуючи тим, які дисциплінарні і антидопінгові правила будуть застосовні і хто судитиме матчі. Організатори повинні також проінформувати про заходи забезпечення безпеки учасників турніру і уболівальників згідно з нормами ФИФА і УЕФА відносно стадіонів.

Положення ФИФА відносно міжнародних матчів передбачає, що для такого турніру, як "Турнір чотирьох", передбачено узгодження національних асоціацій, тобто, Федерації футболу України і Російського футбольного союзу, повідомлення УЕФА і ФИФА. Терміни передбачаються досить гнучкі. Наприклад, ФИФА має бути проінформована про майбутні матчі не пізніше 48 годин до їх початку.

У разі несвоєчасного повідомлення ФИФА або УЕФА про майбутній турнір ці організації можуть відмовити в узгодженні або ж зобов'язати виплатити деякий "додатковий платіж".

Проте, для цього у футбольної влади мають бути украй вагомі причини, а враховуючи, що "Турнір чотирьох" проводитиметься в дати, які не зайняті в офіційному календарі матчів, а також те, що, судячи з усього, і ФФУ, і РФС надають гарантії високого рівня організації матчів турніру, санкцій з боку футбольної влади чекати не варто".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини