Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я пропонує дозволяти в надзвичайних випадках використовувати запатентовані ліки без згоди

21 червня 2013, 16:18
260
2
Реклама

Проект урядової постанови, опублікований на сайті Міністерства охорони здоров'я, припускає затвердити порядок надання Кабміном дозволів на виробництво і імпорт ліків, в яких використовується запатентований винахід.
Таке дозвіл планується видавати тільки у разі надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я, перелік яких затверджуватиметься Кабміном.
Дозвіл видаватиметься без згоди власника у двох випадках:
1) якщо в період надзвичайної ситуації він сам не може забезпечити виробництво необхідного об'єму препаратів;
2) безпідставно відмовляє іншій компанії у видачі дозволу на виробництво або імпорт цих ліків.
У обох випадках передбачається, що власникові патенту виплачуватиметься адекватна компенсація.

"Метою цього проекту згідно з пояснювальною запискою є доступність лікарських засобів для населення. Іншими словами, міжнародною компанією запатентовані ліки від пташиного грипу. У Україні воно продається за 100 грн. Українська компанія звертається в КМУ з проханням примусового ліцензування - дозволи їй робити ці ліки і продавати на ринку в два рази дешевше.

З одного боку, дійсно, в надзвичайних умовах, наприклад, при епідемії або у разі важковиліковних хвороб (СНІД, діабет) для українців буде вигідно купувати ліки не всесвітньо відомого бренду три дорога, а у наших вітчизняних виробників за прийнятну вартість.

Але з іншого боку, фармацевтичні компанії вкладають мільярди в створення нових препаратів, їх випробування, патентування, потім реєструють і отримують іншу дозвільну документацію для продажу препарату в Україні (враховуючи українські реалії це теж немаленькая стаття бюджету), а потім приходить вітчизняний виробник, який в цьому напрямі не зробив нічого, і через КМУ отримує примусову ліцензію"- інформує патентний повірений України і директор патентно-юридичній компанії IPStyle Марія Ортинская.

На думку патентного повіреного, згідно із запропонованим КМУ порядком таке примусове ліцензування буде "адекватно компенсуватися", але поняття "адекватної" компенсації у кожного своє.

Так, пані Ортинская вважає, що, якщо ж держава так хоче понизити ціни і зробити фармацевтичну продукцію доступною, то чом би не почати з себе - із скасування бюрократичної процедури, боротьби з корупцією при її реєстрації. "Звичайно, замість стимулювання створення нових продуктів вітчизняними фармацевтичними компаніями, набагато простіше забрати у багатих іноземних компаній усе і віддати з метою збагачення не менш багатим вітчизняним компаніям чужі напрацювання"- резюмує М. Ортинская.

Пропозиції і зауваження відносно проекту присилати на електронну адресу впродовж місяця: tlyaskovsky@moz.gov.ua, тел. 200-07-93.
Джерело: Мінохоронздоров'я.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини