Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стажування для адвокатів запропоновано зробити безкоштовною

17 червня 2013, 15:38
349
30
Реклама

Нардеп Павло Петренко (Батькивщина) подав у ВР законопроект № 2300а відносно умов того, що стажується для отримання обличчям свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Проектом пропонується доповнити статтю 10 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" положенням, згідно з яким стажування в Україні відбувається на безвідплатній основі, плата за організацію і стажується не стягується.

Нагадаємо, що рішенням САУ від 1 червня 2013 роки № 124 були внесені зміни в Положення про організацію і порядок того, що стажується для отримання обличчям свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (Читайте детальніше - Як стажуватимуться майбутні адвокати?). Передбачено, що стажування відбувається на платній основі, розмір внеску складає 20 мінімальних заробітних плат. Таким чином, враховуючи існуючий розмір мінімальної заробітної плати (з 1 січня - 1147 гривен), особа за те, що стажується повинна сплатити 22940 гривен. Більше того, рада адвокатів регіону може прийняти рішення про продовження стажування строком до 3 місяців.Читайте також - Адвокатура по-новому. Ч. 2: Стажування.

Автор проекту відмічає, що згідно із статтею 24 Конституції України не може бути привілеїв або обмежень за ознаками раси, кольори шкіри, політичних, релігійних і інших переконань, підлоги, етнічного і соціального походження, майнового станумісця проживання і тому подібне. Окрім цього, держава гарантує рівні можливості у виборі професії і роду трудової діяльності (частина друга статті 43 Конституції).

Доречно також відмітити, що згідно п. 10 Основних положень про роль адвокатів, прийняті VIII Конгресом ООН із запобігання злочинам 1 серпня 1990 року, "обов'язком урядів, професійних асоціацій і учбових інститутів являється забезпечення відсутності дискримінації при допущенні осіб до адвокатської практики або до продовження практики за ознаками раси, кольору шкіри, підлоги, етнічного походження, релігії, політичних і інших поглядів, наявності власності, місця народження, економічного або іншого положення".

Таким чином, резюмує депутат, встановлення плати за те, що стажується для отримання обличчям свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю суперечить вимогам міжнародних актів, а також приписам Основного Закону України, посколькуявляется відверто дискримінаційним за ознакою майнового положенняа також обмежує можливості людини у виборі професії і роду трудової діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини