Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть організувати чорний піар Валуевского циркуляра

14 червня 2013, 15:02
140
0
Реклама

Нардепи Олександр Бригинец і Олесь Доний подали у ВР проект постанови № 2296а "Про 150-річчя Валуевского циркуляра як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови".

Проектом передбачено рекомендувати Кабміну створити оргкомітет по підготовці і проведенню відповідних заходів. Минобразованию пропонується провести у внз тематичні лекції, науково-практичні конференції, круглі столи, присвячені 150-річчю Валуевского циркуляра; Держкомтелерадіо - організувати тематичні телі - і радіопередачі і сприяти освітленню державними ЗМІ заходів, що проводяться у зв'язку із засудженням цієї трагічної сторінки в історії української мови.

На думку авторів, прийняття постанови стане проявом турботи держави про державну мову, сприятиме недопущенню повторення утиску української мови.

Довідка. 30 липня (18 липня) 1863 року Міністром внутрішніх справ Російської імперії Петром Валуевым було видано секретне розпорядження територіальним цензурним комітетам, в якому наказувало припинити видання книг релігійного, освітнього і учбового змісту, написаних українською мовою. Мотивом видання циркуляра сталі підозри царської влади, що публікації книг українською мовою стимулюють ріст сепаратистських, пропольських і антицарських настроїв. Дія Валуевского циркуляра була закріплена і розширена шляхом видання імператором Олександром II Эмского указу 1876 року, згідно з яким видання творів українською мовою заборонялося практично повністю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини