Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті зареєстрований проект Закону про гарячу воду

7 червня 2013, 12:28
177
4
Реклама

Нардепи Д. Андриевский, Г. Зубко (Батькивщина) і В. Вечерко (ПР) подали до парламенту законопроект № 2244а "Про гарячу воду і гаряче водопостачання" з метою визначити гарячу воду як окрему товарну продукцію, врегулювати порядок надання і вартості послуги централізованого гарячого водопостачання, нормувати використання систем автономного гарячого водопостачання і тому подібне

У українському законодавстві відсутнє визначення і регуляція таких товарів і послуг як "гаряча вода" і "гаряче водопостачання". Особливість цього продукту полягає в тому, що гаряча вода складається з двох компонентів - води і теплової енергії, вироблюваних різними підприємствами : водоканалами і енергогенеруючими компаніями. Як роз'яснили автори в пояснювальній записці, на практиці це обумовлює значні розбіжності під час обліку за отримані послуги з централізованого гарячого водопостачання, возникновенияе заборгованості житлових організацій перед підприємствами, що здійснюють постачання цих послуг і як наслідок - велика кількість судових справпредставлених цими підприємствами проти житлових організацій відносно оплати холодної води у складі теплої води або теплового компонента. Ці справи є результатом відсутності законодавчого врегулювання стосунків у сфері постачань гарячої води.

У кожному регіоні централізоване гаряче водопостачання регулюється по-різному, виробник цієї послуги, як правило, визначається органами місцевого самоврядування по неформальних домовленостях між водоканалами і теплоэнергетиками. Неврегульованими чинним законодавством залишаються питання формування і прозорості тарифів на послуги з централізованого гарячого водопостачання і тому подібне

Законопроектом пропонується визначити гарячу воду як окрему товарну продукцію, передбачивши, що вона повинна відповідати вимогам до питної води і мати температуру не нижче 55 градусів Цельсія. Запропоновано встановити відповідальність за неналежну якість гарячої води і припинення її постачань без причин непереборної сили.

Проектом визначаються повноваження органів держвлади і місцевого самоврядування відносно регулювання постачання гарячої води. Зокрема, органам держвлади надається право затверджувати тарифи на централізоване гаряче водопостачання і здійснювати ліцензування відповідної послуги. Передбачений обов'язок органів місцевого самоврядування по організації гарячого водопостачання.

Особлива увага звернена на правове регулювання надання послуг гарячого водопостачання для жителів ОСМД, зокрема, за умови функціонування автономних систем гарячого водопостачання. Регулюються взаємини між суб'єктами господарювання, які здійснюють гаряче водопостачання, виробниками теплової енергії і виробниками питної (холодною) води. Детально прописані права і обов'язки споживачів і виробників/постачальників послуги гарячого водопостачання.

Як запевняють автори, реалізація положень законопроекту:
- зменшить рівень заборгованості у сфері гарячого водопостачання і сприятиме підвищенню прозорості розрахунків за спожиті послуги;
- створить умови для безперебійного гарячого водопостачання;
- зменшить кількість конфліктів і судових справ відносно послуг з гарячого водопостачання;
- забезпечить розвиток конкурентного середовища у сфері постачання гарячої води ипростимулирует впровадження енергозбережних технологій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини