Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи АНК виграли резонансна суперечка з екологами

31 травня 2013, 11:44
161
1
Реклама

Приводом для судового позову став розлив соняшникової олії в лютому 2012 р. під час вантаження танкера в Іллічівському порту. Не дивлячись на те, що розлив стався не з вини терміналу (невстановлена особа просвердлила дірку в трубопроводі), а масло, будучи харчовим продуктом, потрапило на лід, і було зібране співробітниками порту разом з снігом, це не перешкодило екологам налічити "збиток" у розмірі 408 тис. грн. Така сума з'явилася в результаті застосування екологами завищених коефіцієнтів, вживаних зазвичай для особливо небезпечних, токсичних речовин (ртуть, миш'як та ін.) оскільки

Методика розрахунку збитків, розроблена Мінприроди, не містить спеціальних такс для соняшникової олії. Суди першої і апеляційної інстанції задовольнили позов прокуратури в повному об'ємі. Не погодившись з такою позицією, юристи ЮФ "АНК" підготували касаційну скаргу і зажадали відміни рішень і винесення нової ухвали, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права.

ВХСУ погодився з аргументами юристів АНК, відмінив обидва рішення і виніс нове, яким в задоволенні вимог прокуратури відмовив в повному об'ємі. Це перший в Україні судовий прецедент, в якому суд дає оцінку порядку застосування Методики, якщо у воду потрапила речовина, для якої не встановлений гранично допустимий розмір концентрації.

Тому це рішення представляється особливо актуальним для усіх терміналів, що займаються портовою перевалкою соняшникової олії. Інтереси СП "Рисойл Термінал" захищала команда ЮФ "АНК" у складі керівника практики морського права, адвоката Артема Волкова і юриста Владислава Брига під загальним керівництвом керівного партнера, адвоката Олександра Кифака.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини