Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді вирішили в найкоротші терміни розробити нові роз'яснення по застосуванню природоохоронного законодавства

24 травня 2013, 15:10
168
0
Реклама

22 травня на базі господарського суду Тернопільської області пройшов круглий стіл з питань застосування законодавства про охорону довкілля. У засіданні круглого столу взяли участь 18 суддів господарських судів. На думку учасників, проблема правового забезпечення охорони об'єктів довкілля є однією з найактуальніших і злободенніших тим для України. Між тим, правозастосовна практика, нормативна база в області охорони довкілля доки характеризується фрагментарністю, наявністю внутрішніх протиріч, пропусків і, місцями, різними правовими підходами до її застосування.

Зокрема, на сьогодні все ще діє (у частині що не суперечить законодавству) роз'яснення Вищого арбітражного суду від 27 червня 2001 р. № 02-5/744 "Про деякі питання практики вирішення суперечок, пов'язаних із застосуванням законодавства про охорону природного довкілля".

У 2008 році у ВХСУ була вивчена і узагальнена судова практика по рішенню господарськими судами суперечок, пов'язаних з охороною довкілля, внаслідок чого складено відповідну довідку (яку можна знайти в правових системах "ЛИГА: ЗАКОН") і внесені зміни у вказане роз'яснення № 02-5/744.

Проте відтоді природоохоронне законодавство зазнало певні зміни, виникли нові категорії суперечок і нові проблемні питання при їх рішенні. У зв'язку з цим, учасники круглого столу погодилися, що раніше прийняте Вищим господарським судом України роз'яснення № 02-5/744 вимагає фундаментального оновлення.

Присутні на круглому столі судді, представники профільних відомств і учені погодилися, що в цілях створення передумов для єдиних правових підходів при вирішенні проблемних питань застосування природоохоронного законодавства необхідно в найкоротші терміни розробити керівні роз'яснення, про які повідомити широку громадськість правового співтовариства. На думку учасників круглого столу, саме розробка і видання таких роз'яснень зможе зіграти провідну роль як по наповненню державного і міських бюджетів для відшкодування збитків, заподіяного порушенням природоохоронного законодавства недобросовісними господарюючими суб'єктами, так і по формуванню передумов для захисту природного довкілля нашої держави в майбутньому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини