Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Наїхало" хочуть заборонити голосувати за мажоритарщиків

23 травня 2013, 10:26
115
0
Реклама

Зменшити можливості для зловживань під час виборів в одномандатних округах в результаті ретельного регулювання права громадян на тимчасову зміну місця голосування запропоновано законопроектом № 2081а (автор - нардеп Анжеліка Лабунская).

Чинне законодавство передбачає тимчасову зміну місця голосування громадян, але не визначає поважних причин для подібної зміни. Це створює широкі можливості для зловживань. Тому законопроектом передбачається:

- встановити заборона участі у виборах по одномандатних виборчих округах виборців, які тимчасово змінили місце голосування, і сохраненить за такими виборцями права на участь у виборах по багатомандатному виборчому округу;

- обмежити кількість виборців, які включатимуться в списки певної виборчої дільниці в результаті зміни місця проживання до 1% від загальної кількості виборців, що проживають на території відповідної ділянки;

- удосконалити вимоги відносно підстав для тимчасової зміни місця голосування - згідно з проектом, заява подається не пізніше чим за 10 днів до дня голосування (зараз - 5), з обов'язковим документальним підтвердженням шанобливості причин зміни місця голосування виборця.

"Одна з технологій, яка може застосовуватися з метою спотворення результатів волевиявлення виборців являється використання тимчасової зміни місця голосування. Саме тому, для попередження яких-небудь махінацій і забезпечення прозорого проведення виборів в округах прийняття запропонованих змін є украй необхідним. Цей законопроект реєструється у Верховній Раді України повторно: уперше він був внесений у вересні 2012 року з метою регулювання процесу голосування під час парламентських виборів. Я реєструю його повторно і упевнена, що депутати, які розділяють основні демократичні принципи, обов'язково його підтримають. Тим більше де-факто парламентські вибори досі не закінчилися, адже залишилися проблемні округи, де потрібне проведення повторних виборів"- передає мотивацію А. Лабунской її прес-служба.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини