Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки коштує паспорт для корови?

16 травня 2013, 11:07
5776
3
Реклама

У Україні триває масова ідентифікація худоби. Зараз для цього треба заплатити від 20 до 48 грн. залежно від виду тваринного. Тому, враховуючи таку прийнятну вартість, можна прогнозувати, що незабаром усе поголів'я худоби в Україні стоятиме "на обліку".

З березня хазяї худоби платять за послугу ідентифікації з нових тарифів. Їх затвердило ГП "Агентство по ідентифікації і реєстрації тварин". Згідно з тарифами фізичні особи за первинну ідентифікацію КРС повинні сплатити 24,80 грн., товарних свиней - 22 грн., вівці і кози - 24 грн., коні - 28,80 грн. (без родоводу) і 33,50 грн. (з родоводом).

У Госветфитослужбе відмічають, що доки ідентифікація тварин для фізичних осіб, які займаються розведенням тварин і їх змістом для власного споживання, не є обов'язковою. Але не виключено, що скоро ситуація зміниться, оскільки останнім часом зафіксовано надто багато випадків, коли на ринки потрапляє неякісна продукція від тварин, що не пройшли щеплення і ветеринарних досліджень.

Ідентифікувати худобу на підприємстві коштуватиме дещо дорожче. Так, юридичних осіб за первинну ідентифікацію КРС платять 42 грн., племінні свині - 23 грн., вівці і кози - 20 грн., коні - 28,80 грн. (без родоводу) і 33,50 грн. (з родоводом). За комплект бирок і ідентифікації племінних свиней без бланку реєстраційного свідоцтва підприємці платять 39,60 грн. А за усе те ж саме, проте з бланком реєстраційного свідоцтва, - 48 грн.

Після ідентифікації власник тварини отримує відповідні документи. На КРС і коней - паспортиа на свиней, овець і кіз - реєстраційні свідчення.

Пройшовши процес ідентифікації, власник худоби не лише ставить його на облік, але і може претендувати на дотацію від держави. Так, минулого року було почато виплату спеціальної бюджетної дотації фізособам за зміст і збереження молодняка великої рогатої худоби - від 250 до 1000 грн. за голову.

За інформацією Госветфитослужбы.

У Україні діє Єдиний держреєстр тварин (згідно з наказом № 578)але дія його не поширюється на фізичних осіб, що займаються розведенням тварин і їх змістом для власного споживання. Згідно із Законом про ідентифікацію і реєстрацію тварин, ідентифікації підлягають сільськогосподарські тварини - велика рогата худоба, коні, свині, вівці і кози - які містяться господарствами для продажу третім особам, а не для власного споживання.

Планується ввести ідентифікацію КРС і населенням - такі послуги будуть безкоштовними, але за утримання неідентифікованих тварин пропонується ввести штраф від 51 до 85 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини