Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Москаль хоче зобов'язати водіїв використовувати відеореєстратори

13 травня 2013, 13:31
398
7
Реклама

Нардеп Геннадій Москаль подав у ВР законопроект № 2965 про використання відеореєстраторів. Суть законопроекту в тому, що кожен автомобіль має бути обладнаний цим приладом, а його записи можуть використовуватися в якості доказів в карному виробництві.

На сайті ВР текст проекту на даний момент відсутній, але він опублікований на офіційному сайті депутата. "Я не думаю, що установка відеореєстраторів ударить по кишені автомобілістів, оскільки їх вартість починається від 200 гривен, а це менше 20 літрів бензину. Зате користі в спірних ситуаціях, у тому числі з ДАІ, значно більше. Подивимося, як сприйме цю ініціативу МВС, чомусь я упевнений, що у багнети"- пояснює Г. Москаль.

Законопроектом передбачено частину другу статті 16 Закону про дорожній рух доповнити новим абзацом, згідно з яким до обов'язкам водія додатково віднести використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля.

Для встановлення відповідальності за невиконання цієї вимоги пропонується статтю 121 КоАП доповнити новою частиною, згідно якої експлуатація автомобіля без включеного справного відеореєстратора карається попередженням або накладенням штрафу від 17 до 51 грн.

Для гарантованого використання в карному виробництві записів відеореєстратора частина другу статті 99 КПК депутат пропонує доповнити новим абзацом, згідно з яким відеозаписи автомобільного відеореєстратора за умови наявності в них відомостей, які можуть бути використані як доказ факту або обставин, які встановлюються під час карного виробництва, вважаються документами і можуть використовуватися в карному виробництві як допустимі докази.

Окрім цього, проектом доручається Кабміну розробити програму забезпечення відеореєстраторами соціально незахищених категорій громадян з компенсацією частини їх вартості за рахунок засобів Держбюджету.

Г. Москаль запевняє, що впровадження обов'язкового використання відеореєстратора під час експлуатації автомобіля підвищить рівень дисциплінованості на українських дорогах, а також захистить права водіїв, які управляють транспортними засобами з дотриманням вимог ПДД.

Джерело: сайт Г. Москаля.

Припустимо, що причиною цієї законодавчої ініціативи стала реакція громадськості на законопроект № 2940 Г. Москаля і Яреми (детальніше - За незаконне стеження пропонують штрафувати або саджати у в'язницю)яким, як стверджували деякі правозахисники, забороняється і фіксація на відеореєстратор.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини