Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Соркина просять пояснити визначення електронних грошей

8 травня 2013, 12:54
87
0
Автор:
Реклама

ИнАУ надіслала главі Національного Банку України Ігорю Соркину лист, в якому просить пояснити визначення електронних грошей.

Приводом для звернення набув чинності 18 жовтня 2012 року Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків"детальніше про яке читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Віднині діє Закон про електронні гроші і обмеження на розрахунки готівкою.

Закон дає визначення платіжних засобів до яких відносить електронний платіжний засіб і мобільний платіжний інструмент, утримувач яких може здійснювати ініціацію переказу коштів. Відповідною інструкцією також визначено, що платіжними інструментами є "засіб певної форми на паперовому, електронному або іншому виді носія інформації, використання якого ініціює переказ коштів з відповідного рахунку платника".

Як говоритися в листі, розглядаючи вимоги ст. 192 ГК, можна дійти висновку, що законним платіжним засобом, обов'язковим до прийому за номінальною вартістю на усій території України, є грошова одиниця України - гривна. А внесені зміни до закону викликали прогресивніше і ширше застосування терміну - платіжний засіб, у свою чергу спонукає учасників ринку переказу коштів звернутися з відповідними питаннями до НБУ.

"В цей же час директивами ЄС передбачається, що електронні гроші також використовуються для проведення перекладів, розрахунків - як вартість вимог до емітента електронних грошей виражених в грошовому еквіваленті. Згідно з положеннями Закону електронні гроші є одиницями вартості і також приймаються як засіб платежу"- говориться в зверненні.

ИнАУ звертається до глави НБУ з проханням надати роз'яснення з наступних питань:

1) Які відмінності в розумінні і практичному застосуванні термінів "засіб платежу" і "платіжний засіб" при здійсненні переказу коштів?

2) чи Є електронні гроші електронними або іншого виду платіжним засобом нарівні з національною валютою?

3) чи Являються електронні гроші грошовою одиницею України?

Джерело: proIT.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини