Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євросуд визнав незаконним рішення про арешт Тимошенко

30 квітня 2013, 12:29
258
5
Реклама

Європейський суд з прав людини визнав незаконним рішення про арешт українського екс-прем'єра Юлії Тимошенко, посилаючись на п'яту статтю Конвенції з прав людини.

Рішення про те, що арешт і зміст Ю. Тимошенко під вартою є незаконним і політично мотивованимприйнято одноголосно.

Згідно з опублікованим на сайті ЕСПЧ офіційному прес-релізу Суд одноголосно встановив, що в "справі Тимошенко" мали місце:

- порушення права на свободу і особисту недоторканість, закріплену Європейською конвенцією з прав людини;

- порушення права на швидку оцінку законності утримання під вартою;

- порушення права на компенсацію за незаконне утримання під вартою;

- порушення меж використання обмежень прав.

Виходячи з цього Суд ухвалив, що утримання під вартою Тимошенко в якості запобіжного заходу було довільним, законність її утримання під вартою не було оцінено належним чином, а у обвинуваченої не було можливості вимагати компенсації за незаконне позбавлення волі.

Варто окремо відмітити, що в ході розгляду справи Суд не знайшов порушень статті 3 Конвенції відносно заборони тортур, нелюдяного або принижуючого гідність звернення.

Скарга, яку розглядає ЕСПЧ, торкається так званої "газової справи". У 2011 році Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Якщо український уряд не оскаржить рішення у Вищій палаті Євросуду - воно набере законної сили через 3 місяці.

Відмітимо, що скарга стосовно самого вироку ще ЕСПЧ не розглядалася.

Дивіться відео-інтерв'ю з адвокатом Ю. Тимошенко в нашій постійній рубриці "Правовий діалог на ЮРTV", а також читайте коментар юриста, який в якості прикладу правовій позиції ЕСПЧ привів рішення у справі "Фатуллаев проти Азербайджану" : Наскільки вірогідне звільнення Тимошенко рішенням ЕСПЧ?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини