Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для осіб з обмеженими можливостями здоров'я придумали спеціальну освіту

22 квітня 2013, 16:32
293
0
Реклама

Нардепи-регіонали А. Фельдман, А. Вовків і И. Куль подали у ВР законопроект № 2885 про утворення осіб з обмеженими можливостями здоров'я (спеціальній освіті).

Відмітимо, що чинне законодавство України (Закон про соцзахист інвалідів) надає можливість інвалідам здобувати освіту на рівні, який відповідає їх здібностям і можливостям. В той же час, є діти і дорослі, що мають фізичні або психічні розлади, які не дозволяють їм засвоювати учбові програми без створення спеціальних умов для здобуття освіти.

Згідно із законопроектом, обличчя з обмеженими можливостями здоров'я - ця особа, яка має фізичні і психічні недоліки, які перешкоджають засвоєнню освітніх програм без створення спеціальних умов для здобуття освіти.

Такі особи, згідно з нормами законопроектка, можуть отримувати спеціальна освіта у:
- спеціальних учбових закладах
- спеціальних учбових підрозділах
- установах інтегрованого навчання
- учбових закладах загального призначення.

Для осіб, які за станом здоров'я тимчасово або постійно не відвідують учбові заклади, органи управління освітою зобов'язані організувати навчання вдома. Для надання допомоги дітям, що мають різні порушення мови і вчаться в учбових закладах загального призначення, організовується логопедична служба.

Цілий розділ проекту присвячений управлінню системою спеціальної освітияке здійснюється Міносвіти, іншими центральними органами виконавчої влади, яким підпорядковані учбові заклади, місцевими органами державної виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування і підлеглими ним органами управління освітою.

Міносвіти приймає і реалізує програми і проведе заходи, спрямовані на охорону здоров'я громадян, профілактику інвалідності, соціальній адаптації осіб з обмеженими можливостями здоров'я, профілактику правопорушень, медико-соціальну реабілітацію осіб з обмеженими можливостями здоров'я. Для координації цієї діяльності, обміну інформацією і досвідом з питань спеціальної освіти можуть створюватися міжвідомчі комісії.

Також в проекті прописані права у сфері спеціального утворення осіб з обмеженими можливостями здоров'я, їх батьків (інших законних представників). Пропонується врегулювати питання фінансування спеціальної освіти; науково-методичного забезпечення; підготовки фахівців у сфері спеціальної освіти; соціальних гарантій і пільг працівникам, що беруть участь в здійсненні соціальної утворення.


Читайте також: У дитсадах впровадять инклюзивное навчання? - у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 2878, що припускає внесення змін до деяких законодавчих актів про освіту по організації инклюзивного навчання.

Крім того, на офіційному веб-сайті Міносвіти обнародуваний законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про освіту" (
відносно особливостей доступу інвалідів до освітніх послуг)".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини