Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кандидатам в нардепи можуть заборонити роздавати добродійну матпомощь

17 квітня 2013, 14:51
106
1
Реклама

Комітет з питань правової політики визнав таким, що відповідає Конституції України законопроект № 1080 про внесення змін до Закону про вибори нардепів відносно заборони надання добродійної матеріальної допомоги під час виборів.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 74 Закону нормою, якій забороняється в період від початку виборчого процесу до дня голосування здійснення добродійності або добродійної діяльності у вигляді надання матеріальної допомоги фізичним особам - громадянам України.

Торішні вибори виявили певні недоліки чинного Закону, пояснюють автори проекту. Зокрема, головним джерелом прямого і непрямого підкупу виборців виявилося надання так званої добродійної матеріальної допомоги за умови усного обіцянка голосувати за відповідного кандидата. Така допомога виявлялася, як правило, "незалежними" добродійними організаціями, офіційно не пов'язаними з суб'єктами виборчого процесу. При цьому прізвище кандидата, за підтримку якого здійснювалася така "добродійність", не фігурувало ні в яких документах. Тому притягнути до відповідальності винних в підкупі виборців виявилося практично неможливо.

Згідно з Основним Законом (пункт 20 частин першої статті 92), організація і порядок проведення виборів встановлюються законом. Закон про вибори народних депутатів (стаття 74) містить норму, яка передбачає обмеження відносно ведення передвиборної агітації. Згідно частини другої статті 4 Закони про добродійність, обмеження відносно політичних партій, кандидатів на виборні посади на державній або іншій публічній службі як суб'єктів добродійної діяльності визначаються законами України. Враховуючи приведене, відзначалося на засіданні Комітету, законодавче врегулювання запропонованого законопроектом питання відноситься до компетенції парламенту.

Джерело: сайт ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини