Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропускати радіоактивні матеріали в Україну планується знову по дозволах

17 квітня 2013, 10:10
130
0
Реклама

Верховна Рада учора ухвалила за основу урядовий законопроект № 1185 про внесення зміни в статтю 59 Закону про радіаційну безпеку відносно митного оформлення радіоактивних матеріалів.

Згідно з доповненням до цієї статті, пропуск радіоактивних матеріалів через митний кордон України і їх митне оформлення здійснюються митними органами за наявності отриманого з використанням засобів інформаційних технологій дозволи на перевезення радіоактивних матеріалів у разі їх міжнародного перевезення, виданого органом державного регулювання ядерної і радіаційної безпеки.

Проект розроблений з метою недопущення втрати контролю за місцем знаходження, кількістю і переміщенням радіоактивних матеріалів при здійсненні міжнародних перевезень.

Довідка. До 1 червня 2012 року вказаний дозвіл перевірявся митними органами при здійсненні митного контролю і митного оформлення товарів і транспортних засобів, переміщуваних через митний кордон України відповідно до пункту 25 Переліку документів, затвердженого постановою Кабміну від 01.02.2006 № 80, і Переліку товарів, затвердженого наказом Госатомрегулирования від 05.02.07 р. № 23. Але 1 червня 2012 року набув чинності новий Митний кодекс, статтею 197 якого передбачено, що на окремі товари встановлюються обмеження по їх переміщенню через митний кордон України, і пропуск таких товарів через митний кордон України і їх митне оформлення здійснюються митними органами на підставі документів, що підтверджують дотримання вказаних обмежень, виданих держорганами, якщо представлення таких документів митним органам передбачено законами України. Нині законодавчими актами не встановлені вимоги відносно представлення митним органам при переміщенні через митний кордон радіоактивних матеріалів дозволу на перевезення цих матеріалівце питання вирішувалося на рівні вищезгаданих документів, які втратили силу. Як наслідок, перевірка митними органами дозволу на перевезення радіоактивних матеріалів не здійснюється.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини