Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліцензії таксистів планується замінити на дозвільні документи

15 квітня 2013, 10:59
461
0
Реклама

Зараз ситуація на ринку таксі викликає серйозне занепокоєння: більшість таксі, навіть за наявності ліцензійної картки, працюють в тініне виконуючи норми безпеки при перевезеннях пасажирів. Водії таких таксі не мають соціальної захищеності, держбюджет втрачає колосальні засоби, а легальні перевізники зазнають збитки. Перевірити нелегалів дуже складно - адже для роботи в таксі досить мати автомобіль і мобільний телефон.

На думку експертів, появі нелегальних таксистів сприяли пропуски в українському законодавстві - наприклад, неврегульована діяльність інформаційно-диспетчерських службякі не несуть фактичної відповідальності за виконання перевезень, а також відсутність правового механізму взаємодії між диспетчерською службою і перевізником.

Планується прийти до цивілізованого ринку перевезень таксомоторів, створити законодавчо врегульовані, прозорі і рівні правила гри на нім, забезпечивши безпеку, надійність і комфорт як для пасажирів таксі, так і створивши умови для безпеки самих таксистів. Тому Мининфраструктуры, притягаючи професійні і громадські організації таксистів, розробляє проект Закону "Про перевезення на таксі".

Передбачається, що в проекті будуть чітко визначені основні терміни, регулюючих сферу перевезень на таксі, а також права і обов'язки перевізника, замовника і водія таксі. Замість ліцензій планується ввести конкретніші і зручніші документи: дозвіл на автомобіль таксі і дозвіл на діяльність інформаційно-диспетчерської службиякі видаватимуться в місцевих дозвільних центрах. Ці дозволи надаватимуть право працювати на території певної адміністративної одиниці.

Законодавчо планується закріпити такі обов'язкові ознаки автомобіля таксі як розміщення даних про тариф, устаткування справним таксометром, розпізнавальний ліхтар на даху авто і так далі

Таким чином, уперше в Україні будуть визначені правила діяльності інформаційно-диспетчерських служб і механізм їх взаємодії з перевізниками. Дотримання законодавства перевізниками і службами контролюватиме Укртрансинспекция і ДАІ.

"Ми ухвалюємо закон не на один день, значить, треба його детально опрацьовувати і максимально широко обговорювати з усіма зацікавленими сторонами - з дотриманням юридичної складової і обліком кращого європейського і світового досвіду" - підкреслив Міністр.

Джерело: Мининфраструктуры.

Відмітимо, що раніше Держпідприємництва
схвалило проект закону "Про перевезення на таксі і перевезенні за замовленням", розроблений фахівцями української асоціації таксомотора за участю Федерації працедавців України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини