Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Їздимо по-новому: почали діяти зміни в ПДД

15 квітня 2013, 09:00
517
1
Реклама

З 15 квітня 2013 року набуває чинності постанова Кабміну від 11.02.2013 р. № 111 "Про внесення змін до Правила дорожнього руху". У постанові враховані положення Конвенції про дорожній рух і стандартів, які діють в цій сфері в державах-членах Європейського Союзу. Це, передусім, посилення вимог до застосування технічних засобів регулювання дорожнього руху, впровадження європейських зразків дорожніх знаків і дорожньої розмітки, а також введення нових термінів. Розглянемо основні нововведення.


Обов'язок включати фари


Тепер транспортні засоби зобов'язані рухатися за межами населеного пункту у світлий час доби з включеними денними ходовими вогнями або ближнім світлом фар, в період з 1 жовтня по 1 травня. Такі зміни внесені для зменшення ризику виникнення ДТП на заміських дорогах.

Водії, що порушили нове правило, понесуть відповідальність по ч.1 ст.121 КоАП (Управління водієм транспортним засобом, що має технічні несправності) - від 340 до 425 гривен штрафу. Розмір штрафу встановлюється безпосередньо співробітником ДАІ на місці події, залежно від обставин правопорушення, майнового стану і тому подібне. Але даішники пообіцяли, що спочатку тільки попереджатимуть водіїв про необхідність включити світло.


Нові знаки і розмітка

У нових правилах чітко зафіксовано, що постійні дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. Знаки розміщуються так, щоб інформацію, яку вони передають, могли сприймати саме ті учасники рухи, для яких вона призначена.

Крім того, розмітка доповнена новими кольорами. Зокрема, окрім закріплених зараз білого і жовтого, додані елементи розмітки зинего, помаранчевого і біло-червоного кольорів. Розмітка синього кольору нині наноситься на місця, відведені під парковку, а розмітка біло-червоного кольору на пішохідні переходи, помаранчевий же колір використовуватиметься для нанесення лінії тимчасової розмітки.

Для знаків встановлений норматив - їх повинно бути видно з відстані не менше 100 метрів, а висота їх розміщення не повинна перевищувати 6 метрів над рівнем проїжджої частини. За наявності більше однієї смуги для руху в одному напрямі знаки встановлюються не лише на правому узбіччі, але і обов'язково дублюються над смугами або ж на розділовій смузі або у разі, якщо зустрічних смуг не більше двох, на протилежному узбіччі.

Вводиться новий знак "Зміна схеми руху" - він буде яскраво-червоним, і попереджатиме водіїв за 100 метрів, що попереду - новий знак. Такий знак встановлюватиметься не менше чим на 3 місяці.

Ще один знак - Фотокамера в червоному трикутнику - попереджатиме водіїв про те, що поблизу проводиться фото - і відеофіксація порушень.

Уточнений знак "Проїзд без зупинки заборонений" (знак Стоп) - він означає, що слід не лише зупинитися, але і дати дорогу транспортним засобам, що рухаються по дорозі, яка перетинається.

У Державтоінспекції пообіцяли, що у зв'язку з введенням нових дорожніх знаків розміщуватиметься таблиця, на якій буде вказано : Увага, попереду нові дорожні знаки.


Осо
бенности рухи: реклама, стоянка, повороти

Передбачено посилення вимог до проїзду мимо ТС з розпізнавальним знаком "Діти" - обов'язковість зниження водіями, які рухаються по сусідній смузі, швидкості, а у разі потреби - здійснення ними зупинки для запобігання наїзду на дітей, що виходять з автобуса.

Новими правилами скасована необхідність узгодження з ДАІ розміщення реклами на транспортному засобі. Але йдеться про наклейки і рекламні написи, а не про габаритну рекламу, яка встановлюється, наприклад, на даху автомобіля (оскільки в цьому випадку йтиметься вже про переобладнання ТС).

Введений заборона стоянки на газонітобто, за ушкодження зелених насаджень штрафуватимуть не лише органи благоустрою, але і ДАІ.

Також в ПДД чітко перераховані випадки, коли проїжджу частину можна блокувати за допомогою так званих конусів. Тепер це зможуть робити тільки працівники ДАІ і дорожніх служб і лише під час виконання ремонтних робіт, оформлення ДТП, обмеження або заборони руху транспортних засобів і пішоходів.

Уточнена і норма стосовно того, що повертаючи ліворуч, слід пропустити автомобіль, який рухається з вами в одному напрямі, і перед вами здійснює розворот.

Відмітимо також, що оновлені ПДД не передбачають обов'язок водіїв використовувати зимові шини у зимовий період часу. Це питання повинне визначатися водієм, який несе відповідальність за технічний стан ТС. Також немає обов'язку і використовувати дитячі автокрісла.


Нова термінологія


Визначені наступні терміни.

Автопоїзд (транспортний склад) - механічний транспортний засіб, який сполучений з одним або декількома причепами за допомогою зчіпного пристрою.

Газон - ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерносоздающих трав (переважно багаторічних злаків) або одернования.

Денні ходові вогні - зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, встановлені спереду транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху у світлий час доби.

Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди - дії учасника ДТП, спрямовані на приховання факту такої пригоди або обставин його здійснення, які викликали необхідність проведення співробітниками міліції заходів по встановленню (розшуку) цього учасника і (чи) розшуку транспортного засобу.

Маневрування (маневр) - початок руху, перестроювання транспортного засобу в русі з однієї смуги на іншу, поворот направо або наліво, розворот, з'їзд з проїжджої частини, рух заднім ходом.

Острівець безпеки - технічний засіб регулювання дорожнього руху на наземних пішохідних переходах, конструктивно виділене над проїжджою частиною дороги і призначене як захисний елемент для зупинки пішоходів під час переходу проїжджої частини дороги. До острівця безпеки належить частина розділової смуги, через яку пролягає пішохідний перехід.

Удосконалене покриття - цементобетонное, асфальтобетонне, залізобетонне або армобетонное збірне покриття, брущатки, вимощені брущаткою і мозаїкою, збірне покриття з мелкоразмерных бетонних плит, з щебеня і гравію, оброблених органічними і терпкими матеріалами.

Крім того, уточнені такі терміни:

- водій - особа, що управляє транспортним засобом, і яке має посвідчення водія (посвідчення тракториста-машиніста, тимчасовий дозвіл на право управління транспортним засобом, тимчасовий талон на право управління транспортним засобом) відповідної категорії. Водієм також є особа, яка учить управлінню транспортним засобом, знаходячись безпосередньо в транспортному засобі;

- регулювальник - працівник міліції, який виконує регулювання дорожнього руху у форменому одязі підвищеної видимості з елементами зі светоотражающего матеріалу за допомогою жезла, свистка. До регулювальника прирівнюються працівники військової інспекції безпеки дорожнього руху, дорожно-эксплуатационной служби, черговий на залізничному переїзді, поромній переправі, які мають відповідне посвідчення і нарукавну пов'язку, жезл, диск з червоним сигналом або світловідбивачем, червоний ліхтар або прапорець і виконують регулювання у форменому одязі;

- темний час доби - частина доби від заходу до сходу сонця.


--------------------------------------------------------------------------------------------

КоАП залишився без змін, але нагадаємо, що в квитанції про сплату штрафу за порушення ПДД потрібне вказувати номер протоколу про правопорушення.

Співробітники ДАІ мають намір до 15 травня проводити роз'яснювальну роботу відносно змін в ПДД, щоб водії могли до них звикнути.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини