Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підсумки тижня : оцінка майна, відміна друку і повноваження податкової

12 квітня 2013, 12:01
276
0
Автор:
Реклама

Новий порядок експертної оцінки майна

Кабмін постановою № 231 затвердив новий Порядок проведення оцінки в цілях оподаткування, а також нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до закону.

Відмітимо, що оцінка в цілях оподаткування - досить новий вид діяльності, не так давно виділений в окремий напрям як для оцінювачів, так і для клієнтів. Таким чином, у зв'язку з новим видом діяльності назріла необхідність приведення у відповідність з чинним законодавством інших норм професійної оцінної діяльності. У зв'язку з цим з набуттям чинності Порядку № 231 втратить силу попередній Тимчасовий порядок № 1103.

Дія нового Порядку поширюється на нерухоме і рухоме майно, а також відповідні майнові права. В порівнянні з Тимчасовим порядком № 1103 нова постанова значно розширює перелік об'єктів оцінки. Крім того, документом визначені детальні особливості проведення такої оцінки по кожному з критеріїв.

Вищезгадані зміни в цілому змусять оцінювачів пристосовувати свою діяльність до нових "правил гри" згідно з чинним законодавством.

Деталі: Затверджений новий Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування

Компетенція Міністерства податків і зборів

Право на запит. Мінюст в листі № А-2098/8.2 повідомив, що згідно п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу органи ДПС мають право звернутися до платників податків і інших суб'єктів інформаційних стосунків з письмовим запитом про представлення інформації, необхідної для виконання покладених на органи ДПС функцій і завдань. У свою чергу, платники податків зобов'язані представляти інформацію, вказану в запиті органу ДПС, і її документальне підтвердження упродовж одного місяця з дня, що йде за днем вступу запиту (якщо інше не передбачене НК).

В той же час згідно ст. 52 НК по зверненню платників податків контролюючі органи надають безкоштовно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства впродовж 30 календарних днівщо йдуть за днем отримання такого звернення цим контролюючим органом.

Детальніше: Про право податкової звертатися до платників податків із запитом про представлення інформації

Зверніть увагу! Миндоходов готує спрощення процедур відкриття власної справи і нові IT- сервіси

Накладні online. У листі № 3341/6/15-3115 ДПС роз'яснила, що електронний цифровий підпис, що накладається на податкову накладну при її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, і підпис, що скріплює цю податкову накладну при її видачі покупцеві, повинні належати одній особіякому делеговано право підпису податкових накладних.

Згідно з документом платник податків зобов'язаний надати покупцеві (одержувачеві) на його вимогу підписану уповноваженим платником особою і скріплену друком (за наявності) податкову накладну, складену по вибору покупця (одержувача) в паперовому виді або електронній формі з дотриманням умови по реєстрації в порядку, визначеному законодавством. Також відзначається, що при складанні податкової накладної в електронній формі її складання в паперовому виді не є обов'язковим.

Подробиці: ДПС розповіла про особливості складання електронної податкової накладної

Важливо! З 15 квітня громадяни почнуть отримувати повідомлення про суму податку на нерухомість

Оподаткування векселів. Банк виступає податковим агентом у разі сплати акцизного податку за рахунок векселедержателя - такого висновку дійшла ДПС в листі № 2802/6/15-5215розглядаючи питання обкладення акцизним податком операцій по обліку векселів у банку. Ці операції оподатковуються по ставці 1,5 % від суми операції з продажу цінних паперів, що не знаходяться у біржовому реєстрі, поза фондовою біржею. І оскільки операції обліку векселя передбачають перехід права власності від векселедержателя до банку, то банк в якості податкового агента зобов'язаний налічувати, утримувати і платити акцизний податок до бюджету від імені і за рахунок особи (векселедержателя) з прибутків, що виплачуються такій особі.

Крім того, податкова роз'яснилаяк відновити реєстрацію платником ПДВ у разі підтвердження свого місцезнаходження.

Нововведення фондового ринку

Передача цінних паперів в Нацдепозитарий. НКЦБФР прийняла рішення "Про затвердження Порядку передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування в Центральний депозитарій цінних паперів", що чітко прописує механізм передачі цінних паперів на депозитарне обслуговування з ВДЦБ (Всеукраїнського депозитарію цінних паперів) у НДУ (Національний депозитарій України), на базі якого буде створений Центральний депозитарій. Документ розроблений відповідно до Закону "Про депозитарну систему України", що передбачає передачу усіх цінних паперів, які обслуговувалися ВДЦБ, в НДУ. Зокрема, нагадаємо, що до 12 жовтня 2013 р. має бути забезпечена передача усіх глобальних сертифікатів на зберігання НДУ.

Детальніше: НКЦБФР вирішила, як передавати цінні папери в Центральний депозитарій

Акції АТ. НКЦБФР рішенням № 248 ствердила Порядок реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, що створюються в процесі приватизації і корпоратизації. Згідно з Порядком здійснюється реєстрація випуску акцій АТ, у тому числі холдингових компаній, при їх створенні шляхом корпоратизації держпідприємств або в процесі приватизації держпідприємств, підприємств, створених на базі орендованого майна і заснованих на базі об'єднання майна різних форм власності. Також рішенням № 249 Коммиссия прийняла Порядок реєстрації випусків акцій акціонерних товариств, створених до набуття чинності Закону "Про цінні папери і фондовий ринок", і переведення таких випусків в систему депозитарного обліку.

Окрім цього, НКЦБФР встановилана яких іноземних майданчиках повинні котируватися цінні папери для отримання допуску на український ринок, і спільно з Мінфіном змінила терміни надання Госфинмониторингом Комісії інформації з питань попередження легалізації прибутків.

Законодавчі ініціативи тижня

Податкові перевірки. Кабмін проектом № 2752 пропонує внести чергові зміни до Податкового кодексу. Зокрема, документ забороняє подачу платником податків уточнюючих розрахунків до поданих їм податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період. Згідно з проектом також забороняється проведення документальної позапланової перевірки платника податків, коли посадовці органу ДПС, що проводили таку перевірку, притягають до відповідальності за корупційні правопорушення або правопорушення у сфері службової діяльності, пов'язані з цим платником податків.

Відмітимо, що в Україні, окрім іншого, планується підвищення розмірів акцизного збору на паливо, а товарно-транспортні накладні на алкоголь хочуть оформляти на звичайних бланках.

Без друку. Кабмін схвалив законопроект, яким пропонується відмовитися від обов'язковості застосування друку в госпдіяльності підприємців. Законопроект передбачає перехід до добровільного використання друку суб'єктами частки права (т. е. підприємствами з приватною формою власності і фізособами-підприємцями) і встановлення норми, відповідно до якої необов'язково підтверджувати друком особистий підпис уповноваженої особи.

Господарські суспільства. Комітет з питань верховенства права і правосуддя підтримує проект закону про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю, визначальний, на думку членів комітету, ряд важливих новацій. Зокрема, в документі йдеться про необхідність виключення інформації про розмір статутного капіталу і списку учасників суспільства з переліку відомостей, що підлягають обов'язковому закріпленню в статуті. Замість цього пропонується відбивати ці дані в Єдиному державному реєстрі. Проте в той же час вводяться обмеження на зміну (збільшення або зменшення) розміру статутного капіталу таким чином, що він перевищуватиме вартість чистих активів.

Також законопроектом передбачено вдосконалення механізму виключення учасника з суспільства, механізму скликання, проведення екстрених зборів і голосування. Крім того, учасникам суспільства можуть надати можливість відмітити в статуті створення наглядової ради, якщо кількість учасників більше 10 чоловік.

Правовий анонс

ЮРЛИГА нагадує, що c 15.04.2013 р. набуває чинності постанова Кабміну від 11.02.2013 р. № 111 "Про внесення змін до Правил дорожнього руху", в якому враховані положення Конвенції про дорожній рух і стандартів, діючих в цій сфері в державах - членах Європейського Союзу.

Детальніше: Зміни ПДД почнуть діяти в квітні

Окрім цього, власники нерухомого майна, підмета оподаткуванню, з наступного понеділка почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку і платіжні реквізити. Сплатити нарахований податок треба буде в течію 2-х місяців з моменту отримання повідомлення. Для цього громадяни можуть скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, жителі сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

Детальніше: З 15 квітня громадяни почнуть отримувати повідомлення про суму податку на нерухомість

Ви можете ознайомитися з аналітичними матеріалами і консультаціями по даній і іншим тематикам, безкоштовно встановивши тест-систему ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини