Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати забракували проект про заборону поліетиленових пакетів

12 квітня 2013, 10:18
326
0
Реклама

Комітет з питань промислової і інвестиційної політики не підтримує законопроект № 2353 (автор И. Цыркин) про обмеження виробництва, використання, ввезення і поширення в Україні полімерних пакетів і упаковок тривалого розкладання.

Нагадаємо, що проектом пропонується встановити таку заборону з 1 липня 2013 року стосовно полімерних пакетів, об'єм яких менше 35 літрів, з товщиною матеріалу менше 0,025 міліметра, і упаковок тривалого розкладання. Детальніше про проект - Депутат хоче заборонити пакети.

Під час обговорення народні депутати відмічали, що основним недоліком проекту являється відділення сфери його регулювання від законодавства про відходи і базового в цій сфері Закону про відходи, який безпосередньо торкається і предмета проекту.

Також визначені в статті 1 проекту поняття упаковка, пакувальний пакет (пакет), полімерний пакет тривалого розкладання та ін. термінологічно не узгоджуються зі встановленими законом вимогами відносно поводження з пакувальними матеріалами і тарою.

Крім того, вважають експерти, встановлення заборони виробництва, використання, ввезення або поширення полімерних пакетів і упаковок тривалого розкладання не вирішує існуючої в Україні проблеми знешкодження і утилізації вже накопичених пакувальних матеріалівадже ці питання залишаються поза увагою проекту.

У укладенні Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради йдеться про те, що категорична заборона використання полімерних пакетів в сферах торгівлі продовольчими товарами і підприємствами громадського харчування стане причиною виникнення ряду нових проблемпов'язаних з необхідністю заміни пакувальних матеріалів. Тому, на думку експертів, вказану проблему необхідно вирішувати не лише встановленням окремих заборон і обмежень, як пропонується в проекті, а в руслі системних вимог законодавства про відходи.

За інформацією прес-служби ВР.

Відмітимо, що у уряді також думають про заборону полімерних пакетів, і урядовий проект вже погодженийзокрема, Держпідприємництва, але ще не зареєстрований у ВР. Можна припустити, що Комітет відхилив проект И. Цыркина в очікуванні подібної ініціативи від Кабміну. Отже екологам можна не поспішати засмучуватися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини