Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Внесені зміни до Митного кодексу стосовно фінансових гарантій

4 квітня 2013, 17:19
222
1
Реклама

Верховна Рада сьогодні внесла зміни в Завершальні і перехідні положення Митного кодексу України про звільненні від оподаткування ввізним митним митом товарів, що ввозяться на митну територію України у рамках реалізації проектів (програм) за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається згідно з діючими міжнародними договорами ініціативи країн Великої вісімки Глобальне партнерство проти поширення зброї і матеріалів масового знищення. Закон ухвалений на основі проекту № 0974.

Зокрема, Митний кодекс доповнений положеннями, згідно з якими інформаційна взаємодія між гарантами і митними органами здійснюється за допомогою засобів електронного зв'язку шляхом відправки авторизованих повідомлень в електронній формізавірених електронним цифровим підписом гарантів і посадовців митних органів, цілодобово, з періодичністю не більше 30 хвилин.

При здійсненні інформаційного обміну гарантам надається інформація про статус усіх отриманих фінансових гарантій, а саме:

- прийняття або відмова в прийнятті, припинення дії виданих гарантами фінансових гарантій;
- реквізити (номер і дата оформлення) митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів, до яких прикріплені фінансові гарантії з вказівкою дати і часу прикріплення;
- дата початку переміщення товарів (і початок переміщення кожної партії товарів або її частини) з вказівкою номерів транспортних засобів, дати кінцевого терміну доставки товарів в митниці призначення, кодів товарів відповідно до УКТЗЕД, кількість товарів (у основних і додаткових одиницях виміру), суму митних платежів;
- недостатність фінансових гарантій для оформлення митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів з вказівкою суми недостачі забезпечення сплати митних платежів;
- номер і дата складання акту про настання гарантійного випадку по виданих гарантами фінансовими гарантіями;
- вивільнення фінансових гарантій з вказівкою дати і часу доставки товарів (кожній партії товарів або її частини) до митниці призначення і реквізитів (номер і дата оформлення) митних декларацій або документів контролю за переміщенням товарів, по яких сталося підтвердження виконання зобов'язань, забезпечених фінансовими гарантіями.

Документом також передбачено, що вивільнення (повернення) фінансової гарантії у разі часткового вступу товарів в митниці призначення здійснюється: після завершення переміщення усієї кількості товарів, вказаних в митній декларації або в документі контролю за переміщенням товарів; на підставі заяви декларанта або уповноваженого їм особи про відсутність подальшого переміщення товарів, вказаних в митній декларації або в документі контролю за переміщенням товарів.

Згідно із Законом, індивідуальна (одноразова) фінансова гарантія в паперовому виді застосовується виключно під час переміщення товарів через митний кордон України із застосуванням митної декларації або документу контролю за переміщенням товарів, оформлених на паперовому носії. Електронна копія такої гарантії спрямовується в єдину автоматизовану інформаційну систему митних органів України авторизованим електронним повідомленням гаранта.

Індивідуальна (одноразова) фінансова гарантія у вигляді електронного документу застосовується під час переміщення товарів через митний кордон України із застосуванням митної декларації або документу контролю за переміщенням товарів, оформлених на паперовому носії або у вигляді електронного документу.

Генеральна фінансова гарантія надається для забезпечення сплати митних платежів по митних деклараціях або документах контролю за переміщенням товарів, які декларант або уповноважена ним особа планують подати впродовж одного року. Багатократна і генеральна фінансові гарантії надаються виключно у виді електронного документу.

Фінансові гарантії у виді електронного документу надаються шляхом отсыания в єдину автоматизовану інформаційну систему митних органів України електронного повідомлення гаранта. Прикріплення електронної копії індивідуальної (одноразовою) фінансової гарантії в паперовому виді або фінансовій гарантії у вигляді електронного документу в митній декларації або документу контролю за переміщенням товарів здійснюється за допомогою автоматизованої системи митного оформлення.

Завершення оформлення митної декларації або документу контролю за переміщенням товарів являється підтвердженням прийняття фінансової гарантії в якості забезпечення виконання зобов'язань перед митними органами. Підтвердженням прийняття індивідуальної (одноразовою) фінансової гарантії в паперовому виді є проставляння митним органом відбитку відповідного митного забезпечення на усіх екземплярах фінансової гарантії.

Джерело: ВР.

Закони сьогодні ухвалювала парламентська більшість (ПР і КПУ), яка зібралася поза будівлею ВР, на вул. Банковій. Відмітимо, що депутати приймали тільки урядові законопроекти. Ознайомитися з прийнятими за основу і в першому читанні законами можна на нашій стрічці новин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини