Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано понизити ставку податку на землю садівничих товариств

29 березня 2013, 10:19
283
0
Реклама

Забезпечити встановлення обгрунтованого розміру ставки податку на земельні ділянки садівничих товариств пропонують нардепи А. Сенченко і В. Дубиль (фракція Батькивщина), які подали у ВР законопроект № 2634 про внесення змін до статті 277 Податкового кодексу.

Законопроектом передбачається встановлення ставки податку на земельні ділянки, надані садівничим товаристваму тому числі які зайняті садовими і дачними будинками фізичних осіб, в розмірі 0,03 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.

Аргументація таких змін наступна. Згідно ст.277 НК, ставки податку за земельні ділянки садівничих товариств, розташованих за межами населених пунктів, нормативна грошова оцінка яких не проведена, у тому числі зайняті садовими і дачними будинками фізичних осіб, встановлюється в розмірі 5 % від нормативної грошової оцінки. Авторам проекту не зрозуміло, чим керувався законодавець при встановленні такої високої ставки.

Адже членами садівничих товариств у більшості є оциально незахищені категорії громадян - пенсіонери, ветерани війни, чорнобильці і тому подібне, для яких є непосильним оформлення права власності на земельну ділянку, не кажучи вже про сплату членських внесків на земельний податок в такому розмірі. Фінансова неспроможність садівничих товариств стосовно плати встановленого податку за земельні ділянки приведе до їх ліквідації і припинення сплати такого податку взагалі.

Стаття 35 Земельного кодексу відносить до земель садівничих товариств землі під багаторічними насадженнямипри цьому стаття 272 Податкового кодексу встановлює ставку податку за земельні ділянки під багаторічними насадженнями в розмірі 0,03 %тому доцільно було встановити такий розмір і в статті 277 НК.

Відмітимо, що у ВР також поданий законопроект № 2481 Закону про садівництвоякий визначає правові і організаційні основи діяльності у сфері садівництва громадян, і ухвалення законопроекту дасть можливість упорядкувати організацію використання земельних ділянок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини