Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати не бажають дозволяти народу розпоряджатися водоймами на референдумах

26 березня 2013, 17:03
151
2
Реклама

Комітет з питань экополитики і природокористування не підтримує законопроект № 2368 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно удосконалення порядку здійснення народом права володіти, користуватися і розпоряджатися водними об'єктами, у тому числі замкнутими природними водоймами.

Цим законопроектом пропонується ввести обов'язкове проведення місцевого референдуму для вирішення питання :
- про надання замкнутих природних водойм громадянам і юридичним особам в приватну власність;
- про передачу земель водного фонду громадянам і юридичним особам в користування на умовах оренди.

Проведення місцевого референдуму для вирішення питання про передачу земель водного фонду громадянам і юрособам на умовах орендавважають народні депутати, може бути підтримано за умови дотримання визначеного законом режиму госпдіяльності в межах земель водного фонду, зокрема, прибережних захисних смуг.

Проте члени Комітету звернули увагу на те, що Водним кодексом передбачено надавати в користування на умовах оренди лише водні об'єкти місцевого значення і ставки, що знаходяться у басейнах річок загальнодержавного значення. На думку народних депутатів, надання в оренду озер, водосховищ і інших водойм створить загрозу екологічної безпеки.

Відносно надання природних водойм в приватну власність Комітет висловив ряд обмовок. Зокрема, відзначалося, що право приватної власності на водні об'єкти не передбачене Водним кодексом, а Земельний кодекс, втрутившись у водні стосунки, надав право приватної власності на замкнуті природні водойми площею до 3 га. Народні депутати вважають, що така ситуація несе загрозу приватизації великої кількості водних об'єктівякі сьогодні знаходяться у власності держави.

Комітет також вважає, що водні об'єкти мають переважно знаходитися в державній і комунальній власності територіальних громад.

Введення референдуму про надання водних об'єктів в приватну власність до законодавчого врегулювання питання власності на водні об'єкти і землі водного фонду приведе до неповноти правового регулювання в цій сфері і сприятиме створенню конфліктних ситуацій під час правозастосування, вважають депутати.

За інформацією прес-служби ВР.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини