Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект нового Закону про нотаріат передбачає ліквідацію державних контор

25 березня 2013, 14:52
1816
3
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2627яким нардепи-регіонали Ірина Дбайлива і Ірина Горина пропонують ухвалити новий Закон про нотаріат. Як запевняють автори, актуальність прийняття нової редакції Закону обумовлена необхідністю рішення широкого круга теоретичних і практичних проблем організації і функціонування нотаріату в Україні, а також - створенням умов для вступу України в Міжнародний Союз Нотаріату.

На думку депутатів, практика застосування чинного Закону про нотаріат показала штучність розподілу нотаріату на державних нотаріусів і приватних, виявила соціальні, економічні і юридичні непорозуміння в держрегулюванні діяльності приватних нотаріусів, особливо на підзаконному рівні, що привело до істотних проблем в роботі державних нотаріальних контор, різкого росту скарг громадян, створенню ситуацій для корупції і інших негативних явищ.

Нова редакція міняє структуру Закону, його концепцію, ліквідовує і додає більше 30-ти нових статей, змінює і доповнює більше 60% статей, які залишилися. Головна мета проекту - створення єдиного нотаріатузапобігання монополізації нотаріальної діяльності і використання нотаріату як виду бізнесу.

Деякі нотаріальні новації

Проектом змінена структура Закону, визначено поняття і зміст самофінансування нотаріальній діяльності, доповнені положення про нотаріальну таємницю, статус помічника нотаріуса, держрегулюванні нотаріальної діяльності, видах нотаріальних дій і так далі. Сформульовані нові положення про самоврядуванні нотаріусів, кадровому резерві і Єдиному реєстрі нотаріусів, квотах, присязі, в.о. нотаріуса і інші нововведення.

Зокрема, вказується, що професійне самоврядування нотаріусів (колективне рішення нотаріусами питанням їх внутрішньої діяльності) здійснюється через регіональні нотаріальні палати. Нотаріуси мають право створювати громадські організації з міжнародним, всеукраїнським, регіональним або місцевим статусом.

Також передбачається, що по взаємній згоді нотаріуси мають право укласти між собою договір обміні нотаріальними округами. Також нотаріус може заміщати свого колегу, нотаріальна діяльність якого припинена, - від свого імені. Нотаріус, якого заміщають, не має права здійснювати нотаріальну діяльність під час цього заміщення. У разі дострокового повернення нотаріуса до виконання своїх професійних обов'язків повноваження нотаріуса, який його замінює, припиняються негайно.

Квоти нотаріусів (гранична кількість нотаріусів в нотаріальному окрузі) визначатимуться Мінюстом за уявленням відповідного територіального органу юстиції з урахуванням чисельності населення, що проживає в цьому окрузі, кількості досконалих нотаріальних дій, навантаження на кожного нотаріуса і соціально-економічного стану регіону. При цьому чисельність населення, яка обслуговується нотаріусом нотаріального округу, не може бути більшою, ніж 20 тисяч, і менше, ніж :
- 13 тисяч в нотаріальних округах з чисельністю населення до 100 тисяч;
- 12 тисяч в округах з чисельністю населення від 100 до 500 тисяч;
- 11 тисяч в округах з населенням від 500 тисяч до 1 мільйона;
- 10 тисяч в нотаріальних округах з чисельністю населення більше 1 мільйона;
- 5 тисяч в Київському міському нотаріальному окрузі.

Кількість нотаріусів в одному нотаріальному окрузі не може бути менше за 2-і.

За типом адвокатського планується впровадити Єдиний реєстр нотаріусів Україниякий створюється і ведеться Міністерством юстиції. Нотаріус включається в Єдиний реєстр з моменту отримання реєстраційного посвідчення, і виключається у разі припинення ним нотаріальній діяльності.

Цікаві норми запропоновані стосовно кадрового резерву нотаріусів. Регіональний кадровий резерв нотаріусів - список претендентів на реєстрацію нотаріальної діяльності відповідного регіону (республіки, області, міст Києва і Севастополя), а Єдиний кадровий резерв нотаріусів України - об'єднані списки претендентів на реєстрацію нотаріальної діяльності, ведеться Мінюстом.

Нотаріусам пропонується такий текст присяги: Урочисто присягаю виконувати обов'язки нотаріуса чесно, сумлінно і неупереджено, у відповідності із законом і совістю, дотримуватись Правив професійної етики нотаріусів, у своїх діях керуватися принципами гуманізму і поваги до людини.

Що буде з державними нотаріусами?

Наказ про ліквідації державної нотконторы видаватиметься Мінюстом на підставі представлення Головного управління юстиції в Криму, обласних, Київського і Севастопольського міських управлінь юстиції, - після завершення роботи ліквідаційних комісій і остаточної передачі документів нотаріального архіву у відповідний державний нотаріальний архів.

З моменту ліквідації госнотконторы особа, яка на момент набуття чинності нового Закону працює державним нотаріусом в цій конторі як постійний працівник, а також особи, що мають свідчення про право на заняття нотаріальною діяльністю і на момент набуття чинності Закону не менше 3 років обіймають посади, безпосередньо пов'язані із забезпеченням держконтролю за організацією нотаріату, мають право зареєструвати нотаріальну діяльність поза встановленою Законом квотою і поза конкретною кількістю нотаріусів в нотаріальному окрузі, де розташована ліквідована госнотконтора.

Обличчя, які на момент набуття чинності Закону обіймають посади державних нотаріусів, отримають переважне право на оренду приміщень, які знаходяться в державній або комунальній власності і надані госнотконторам в користування. При укладенні договорів оренди переважне право запропоновано по черзі надавати тим особам, які мають більший стаж роботи на посаді державного нотаріуса.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини