Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін повернув радянську премію для перекладачів

22 березня 2013, 10:02
132
0
Реклама

20 березня на засіданні Кабміну прийнята постанова № 179 про установу урядовій премії імені Максима Рыльского. Також затверджено положення про комітет з її присудження, опис диплома лауреата.

Премія присуджуватиметься щорічно до дня народження Максима Рыльского 19 березняпочинаючи з 2014 року. Нею відмічатимуть досягнення в області художнього перекладу на українську мову творів видатних зарубіжних авторів, а також перекладу творів українських класиків і сучасних авторів мовами народів світу.

Висувати кандидатури на здобуття нагороди матимуть можливість творчі союзи, національно-культурні і національно-просвітницькі суспільства, видавництва і видавничі організації, редакції періодичних видань, вчені ради вищих учбових закладів, наукові установи, асоціації і так далі

Очолить Комітет з присудження премії Міністр утворення і науки. До його складу увійдуть представники Держкомтелерадіо, Мінкультури, МЗС, Національного союзу письменників, НАН України, добродійній організації "Фонд Максима Рыльского "Рози і виноград" і Укртелерадиопрессинститут.

Усі необхідні документи для участі в конкурсі необхідно прислати на адресу Комітету з премії до 1 листопада. Окрім трьох екземплярів твору, треба також надати відповідне клопотання, анотацію до твору, інформацію про автора, копії відгуків в ЗМІ, рецензії та ін.

Лауреати отримають, окрім відмінності, також і грошова винагорода в розмірі 10 тисяч гривен. Звання лауреата премії присуджується виключно одному номінантові. Одна людина не може стати лауреатом двічі.

Така премія сприятиме заохоченню перекладачів, письменників, поетів до творчого розвитку і самоудосконалення, підвищення престижу перекладу і пропаганди кращих досягнень української літератури на міжнародному рівні, - упевнені ініціатори її створення.

Максим Тадейович Рыльский - класик української літератури, здійснював переклади з 13 мов світу і вважається засновником сучасної української школи художнього перекладу. У 1972 році Рада Міністрів УРСР своєю постановою заснувала премію імені Максима Рыльского, лауреатами якої свого часу стали більше 40 вітчизняних літературознавців, перекладачів, письменників, серед яких, - Дмитро Павлычко, Григорій Кочур і багато інших.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини