Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати доки не хочуть обмежувати роздрібну торгівлю алкоголем і сигаретами

15 березня 2013, 12:36
155
0
Реклама

Комітет з питань підприємництва вважає, що законопроект № 1245 (ініціатор нардеп Р. Кошулинский) відносно роздрібної торгівлі алкоголем і сигаретами вимагає доопрацювання.

Законопроектом пропонується удосконалити правовий механізм регулювання роздрібного продажу алкогольних напоїв, пива і тютюнових виробів - а саме, обмежити кількість точок продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів в населених пунктах; відокремити продаж цих товарів від будь-яких інших товарів; розширити повноваження органів місцевого самоврядування по регулюванню і контролю за роздрібним продажем алкоголю і сигарет.

Зокрема, проектом передбачається обмежити кількість ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами залежно від кількості жителів населеного пункту - 1 ліцензія для торгівлі алкогольними напоями і 1 ліцензія для торгівлі тютюновими виробами на 10 тисяч жителів.

Із цього приводу в укладенні Головного науково-експертного управління Апарату ВР експерти не підтримують цю пропозицію, оскільки її реалізація, на їх думку, приведе до росту зловживань в цій сфері, зокрема, за рахунок поширення нелегальної торгівлі (враховуючи також те, що ліцензії на роздрібну торгівлю отримують не лише магазини, але і ресторани, кафе, інші суб'єкти господарювання сфери громадського харчування). Крім того, ця пропозиція сприятиме надмірною монополізації цього ринку, що матиме негативні наслідки як для розвитку економіки, так і для населення. Також є ризик, що пункти торгівлі зосередяться поза населеними пунктами. Зменшення кількості ліцензій приведе і до зменшенню прибутків місцевих бюджетів від стягування плати за названі ліцензії.

Викликають у експертів зауваження і запропоновані в проекті зміни порядку і способу видачі ліцензій. Передусім, це стосується можливості отримання ліцензії як за заявочним принципом, так і на аукціоніщо створює певні можливості для зловживань і корупційних правопорушень, оскільки чітких критеріїв, в яких випадках повинен проводитися відповідний аукціон, в проекті не передбачено.

За підсумками обговорення прийнято рішення надіслати листи профільному комітету про необхідність доопрацювання законопроектупри цьому було враховано звернення Асоціації громадських об'єднань підприємців.

Джерело: ВР.

Відмітимо, що депутати стабільно стурбовані цією проблемою, і подібні законопроекти не рідкість. Наприклад, минулого року нардепи намагалися заборонити пити пиво біля будинків вночі і заборонити продаж алкоголю з 20 до 11 годин і тому подібне. Також вже в новому парламенті зареєстровані, окрім вищезгаданого, подібні проекти - № 1162 (Н. Томенко, А. Бригинец), № 2062 (Н. Головко).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини