Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвоката Власенко позбавили депутатських повноважень

6 березня 2013, 17:55
411
12
Реклама

5-6 березня 2013 р. Вищий адміністративний суд України розглядав справу № П/800/141/13 за позовом голови Верховної Ради України Володимира Рыбака до народного депутата України Сергію Власенко про дострокове припинення депутатських повноважень останнього. Суддею-доповідачем у справі виступив Михайло Зайцев. Відмітимо, що в позові пана Власенко звинувачують в тому, що він поєднував адвокатську діяльність з депутатською, що заборонено законом. Сам С. Власенко не був присутнім на судовому засіданні у вказаній справі. Одним з його представників у ВАСУ був лідер об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк. У своєму виступі на захист колеги він заявив, що громадянин Власенко не здійснював адвокатську діяльність, будучи депутатом Верховної Ради України. Більше того А. Яценюк звернув увагу на те, що С. Власенко подав в Раду адвокатів України заява, щоб його свідчення адвоката анулювали. При цьому у ВАСУ поступив лист від Національної асоціації адвокатів України за підписом Лідії Изовитивой, в якому повідомляється про те, що на сьогодні С. Власенко є адвокатом, а його заява недійсна. У листі відзначається, що заява про анулювання адвокатського свідоцтва прийшла не від адвоката С. Власенко, а від народного депутата України. При цьому А. Яценюк заявив, що С. Власенко не займається адвокатською діяльністю з 2008 року. "Наявність даних людини в Єдиному реєстрі адвокатів не є основою для позбавлення його депутатських повноважень. Право не означає його реалізацію. Громадянин Власенко не здійснював адвокатської діяльності"- заявив А. Яценюк суддям.

У свою чергу на питання суддів, в якій якості С. Власенко виступав в судових засіданнях у ряді справ відносно Ю. Тимошенко після набуття чинності нового Карного процесуального кодексу, А. Яценюк відмітив, що його колега виступав захисником в судових засіданнях на підставі відповідних постанов про залучення захисника до справи, яку ніхто не відміняв. "Справа № 660 по Щербаню збуджено по старому КПК і С. Власенко там виступав захисником на підставі того, що у нього є диплом про юробразовании. Після набуття чинності нового КПК слідчий застосував п. 17 перехідних положень цього кодексу і допустив С. Власенко до участі в судовому розгляді в якості за щитника"- уточнив А. Яценюк.

У свою чергу у ВАСУ прийшов лист з Генпрокуратури, в якому говориться, що С. Власенко не притягувався в якості адвоката до участі в справі, а в якості захисника як народний депутат.

В той же час А. Яценюк заявив, що від НААУ прийшов журнал судового засідання, в якому вказано, що обличчя Власенко встановлене на підставі посвідчення депутата.

Незважаючи на таку активну позицію захисників перед п'ятьма суддями ВАСУ, суд прийняв рішення достроково припинити депутатські повноваження С. Власенко, повністю задовольнивши позов В. Рибалки. Це рішення остаточне і не підлягає оскарженню.

У зв'язку з цим А. Яценюк заявив, що сьогодні увечері буде підготовлений позов до Європейського суду з прав людини відносно рішення ВАСУ, який в кротчайшие терміни розгляне це питання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини