Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ підвів підсумки роботи за минулий рік

22 лютого 2013, 17:03
172
1
Реклама

Три роки роботи за новим Законом про судоустрій не пройшли дарма. Значно покращали якісні показники правосуддястверджує голова ВХСУ Віктор Татьков. Підводячи підсумки роботи господарських судів в 2012 р. пан Татьков відмічає значне зменшення кількості звернень до судів. Минулого року місцеві господарські суди розглянули 193 тис. звернень, що менше на 28 % в порівнянні з 2011 р. В середньому по 269 звернень розглядають судді місцевих госпсудів. Проте в окремих судах (Київ і Дніпропетровськ, приміром) навантаження набагато більше, ніж в інших, тоді як в деяких судах навіть середня норма не виконується (Рівно, Івано-Франківськ, Чернігів). Проте, що цікаво і в принципі закономірно, в судах з меншою кількістю справ набагато нижчий відсоток оспорюваних рішень.

Судді скаржаться, що при тій кількості справ, які доводиться розглядати, неможливо індивідуально підходити до складання того або іншого рішення. Цей процес довелося поставити "на потік", компілюючи рішення з позицій позовів і інших документів.

Проте зниження показників звернення до судів, якому приділялося так багато уваги в звіті голови ВХСУ, можна пояснити як збільшенням суми судового збору, так і зниженням бізнес-активності в цілому. Хоча, пан Татьков запевняє, що причина все ж не в цьому, до того ж зменшення кількості справ зараз характерно для усіх систем, а не тільки для господарських судів.

Крім того, судді скаржаться на те, що частина справ, які, на їх думку, повинні "належати" господарським судам розглядається адмінсудами : "… коли орендна плата за землю стягається в адміністративному порядку, то вже усе…". Так, пропонується конкретизувати підвідомчість справ за участю держорганів. Також відзначається, що доцільніше було б ключовим критерієм для визначення підвідомчості зробити характер спірних правовідносина не суб'єктний склад. Такої думки дотримуються більшість учених.

Судді вважають, що існуючою ситуацією руйнується конституційний принцип спеціалізації судів.

Також неодноразово підкреслювалося, що неполадки в роботі судів можуть бути пов'язані з молодими суддями, яких ще треба учити. Зокрема, було відмічено, що, більшості обраних за новим Законом про судоустрій бракує уміння грамотно і логічно писати процесуальні документи. Якимсь чином треба перевіряти логічне мислення майбутніх суддів. Крім того, не слід випускати з уваги психологію, тобто учити спілкуванню із сторонами, щоб попереджувати надалі скарги на упереджене відношення суддів. Приміром, в США є така основа для дисциплінарної відповідальності як нетерпимість.

Також, в ході засідання пленуму було прийнято рішення проаналізувати програмне забезпечення в господарських судах з метою недопущення використання неліцензійного забезпечення.

Віктор Татьков і Сергій Кивалов (зліва направо)

Окрім підведення підсумків роботи, були затверджені ряд постанов пленуму серед яких схвалені деякі питання практики застосування розділу VI ХПК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини