Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання про самовідвід судді може бути вирішене до відкриття виробництва

24 січня 2013, 17:13
169
0
Автор:
Реклама

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ в листі від 16.01.2013 р. № 10-72/0/4-13 серед іншого, роз'яснив процесуальні норми, що стосуються відведення судді, а також забезпечення позову.

ВССУ вказав, що з урахуванням принципу цивільного процесуального права - процесуальної економії (звільнення від невиправданих формальностей і процедур) - питання про самовідвід судді може бути вирішене до відкриття апеляційного провадження у справі як шляхом винесення визначення про самовідвід судді, якому розподілена справа для розгляду, так і шляхом подачі відповідної заяви. Після цього справа підлягає повторному автоматичному розподілу без участі цього судді, згідно ст. 25 ГПК.

Також визначено, що у разі хвороби або відсутності з іншої поважної причини на роботі судді, у виробництві якого знаходиться справа, заява про забезпечення позову розподіляється автоматизованою системою документообігу суду іншому судді, який може його розглянути, оскільки судді діють від імені суду (стаття 18 ГПК). Про вжиття заходів забезпечення позову суд ухвалює визначення, в якому вказує вид забезпечення позову і основи його вибору, порядок виконання, розмір запоруки, якщо такий призначений, і тому подібне. Копія визначення спрямовується заявникові і зацікавленим особам негайно після його винесення, а само визначення залучається до справи, що знаходиться у виробництві судді, який повинен його розглянути.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини