Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ вирішив, як автоматизована система вибиратиме арбітражних керівників

17 січня 2013, 10:23
224
0
Реклама

Учора відбулося засідання пленуму Вищого господарського суду України, на якому, зокрема, були затверджені:

- Положення про автоматизовану систему по відбору кандидатів на призначення арбітражного керівника в справах про банкрутство;

- внесення змін до деяких постанов пленуму ВХСУ, що стосуються участі прокурора в цивільному процесі;

- внесення змін і доповнень в деякі постанови пленуму ВХСУ.

Розробка Положення про автоматизовану систему відбору арбітражних керівників пов'язана з набуттям чинності 19 січня цього року новій редакції Закону про банкрутство. Зокрема, згідно ст. 114 Закону, кандидатура арбітражного керівника (розпорядника майна, що управляє санацією, ліквідатора) визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених в Єдиний реєстр арбітражних керівників України (упродовж наступних 6 місяців Мінюст буде безкоштовно міняти ліцензії арбітражних керівників на відповідні свідчення).

Робота над документом почалася в квітні минулого року і тільки зараз була завершена. Положення було погоджене Мінюстом без істотних зауважень, відмітив заступник міністра юстиції Дмитро Ворона. Проте у Міністерства є ряд редакційних зауважень, окремі з яких торкаються визначення кваліфікації арбітражного керівника. За результатами голосування було прийнято рішення створити редакційну комісію і внести запропоновані правки в положення.

Нагадаємо, що при обговоренні з арбітражними керівниками нової редакції Закону, суддя ВХСУ відмічав, що сумнівається на початку роботи автоматизованої системи відбору з 2013 р. (детальніше про можливі проблеми читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Як працювати за новою версією Закону об банкрутства?).

Крім того Віктор Москаленкозаступник голови ВХСУ, вказав не деякі неточності, які слід виправити на думку адміністратора автоматизованої системи. Зокрема, у разі, коли серед арбітражних керівників, зареєстрованих в певних апеляційних округах, система не може вибрати того, який би відповідав усім критеріям запиту, або відбір неможливий з технічних причин, то в системі формується довідка про цей факт і причини неможливості відбору.

Ще одна правка торкається згоди обраного системою арбітражного керівника. Так, окрім відповідної заяви арбітражний керівник повинен буде також повідомити про відсутність обставин, які можуть перешкодити йому виконувати свої обов'язок (приміром, якщо він є зацікавленою особою і тому подібне).

Також читайте нашу підбірку матеріалів відносно нового Закону про банкрутство.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини