Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристам стане легше знайти "істинно сказане"

13 грудня 2012, 12:32
375
1
Реклама

Як відмітив Д. Глазуновсистема аналізу судових рішень потрібна юридичній галузі. Він повідомив, що новий продукт був задуманий в процесі співпраці з ГП "Інформаційні судові системи" під час роботи над Єдиним державним реєстром судових рішень (далі - ЕГРСР). "За 6 років формування Реєстру він досяг відмітки 25 мільйонів документів, і щороку його приріст може складати до 5 мільйонів нових судових рішень. При використанні стандартних підходів в роботі з такою інформацією і стандартних пошукових можливостей час, потрібний юристові на підбір судової практики, її аналіз, тільки зростатиме"- вважає Д. Глазунов. Він також додав, що "широким шарам юридичної громадськості" було запропоновано прийняти участь в процесі експертного тестування продукту, висловити свою думку, яка врахується при його доопрацюванні, а через місяць-два на ринок вийде вже комерційний продукт.

У свою чергу, С. Лукьяненко зупинився на технічних моментах, що стосуються продукту. "VERDICTUM" - наш перший продукт, доступ до якого здійснюється через інтернет"- заявив він. С. Лукьяненко відмітив, що компанія бере на себе зобов'язання по обслуговуванню багатомільйонної бази, підтримці її цілісності 24 години в добу. "Ми гарантуємо щоденне оновлення "VERDICTUM", яке може складати до 40 тис. нових документів в день"- повідомив С. Лукьяненко. За його словами, при розробці продукту були використані світовий досвід і технології, вживані такими компаніями, як Apple, AT&T і багато інших. Д. Глазунов додав, що продукт створювався шляхом формування нових підходів до роботи з інформацією, зважаючи саме на правову специфіку і ієрархічність судової практики.

Директор департаменту інформаційних ресурсів компанії "ЛІГА: ЗАКОН" Ірина Петрушкевич

При цьому И. Петрушкевич відмітила, що при розробці системи була врахована важливість розподілу рішень за ознакою матеріальності і процессуальности. За її словами, зручність пошуку необхідної інформації залежить, у тому числі, і від якості судового рішення, яка може бути і досить умовним. "Звичайно, ми не маємо права виправляти судові рішення, але ми навчилися враховувати правильний варіант для того, щоб ви могли знайти саме те, що необхідно"- заявила И. Петрушкевич.

Вона також висловила жалкування за тим, що судові рішення не оформляються за одним зразком, внаслідок чого буває досить складно при збіглому перегляді зрозуміти суть рішення : "Ми постаралися вичленувати в кожному рішенні те, що дає можливість без перегляду документу зрозуміти, про що він". Вона також відмітила зручні можливості нової системи по перегляду резолютивної частини рішень і опцію швидкого пошуку подібних рішень.

Гості презентації мали можливість поставити питання, що цікавлять їх, по роботі з новою системою. Зокрема, цікавилися про порядок взаємодії з ЕГРСР і про те, чи являється він джерелом рішень для системи "VERDICTUM". Д. Глазунов нагадав, що створення "VERDICTUM" стало можливим завдяки договору з ГП "Інформаційні судові системи", технічним адміністратором ЕГРСР, що являється. "У рамках виконання нами робіт по проставлянню посилань на нормативно-правові акти в Державному реєстрі, ми отримуємо копії судових рішень з ЕГРСР і формуємо свої бази, т. е. згідно існуючої домовленості ми забезпечені цими документами повною мірою"- відмітив Д. Глазунов. "Цей продукт тісно інтегрований з системами "ЛІГА: ЗАКОН" : з нормативних документів можна вийти на судову практику в Систему аналізу судових рішень (опція "зворотні зв'язки")"- заявив Д. Глазунов.

ІТ- директор групи компаній "ЛІГА" Сергій Лукьяненко розповів юристам про майбутні проекти компанії

Віталій ТерещенкоАСК "Укррічфлот", поцікавився, чи дозволяє система відстежити статус рішення : чи вступило воно в законну силу, дійсно або скасовано. И. Петрушкевич відповіла: "Так звані "ланцюжки" документів ми робимо вручну в такому ресурсі, як "судові прецеденти". У Системі аналізу судових рішень - доки працюємо над цим питанням". Вона також нагадала, що Рада суддів дійшла висновку про необхідність спадкоємного номера в усіх судових рішеннях - в цьому випадку буде набагато легше простежити, на якому етапі знаходиться справа. Д. Глазунов додав, що вже зараз ведеться робота над формуванням алгоритмів і можливостей системи, що дозволяють будувати такі зв'язки автоматично.

Костянтин Рыбачковскийкерівний партнер АТ "Столичний адвокат", подякував розробників і відмітив затребуваність нового продукту : "З нашого штату 2 дипломовані юристи цілий день присвячують пошуку судових рішень в Єдиному держреєстрі, у тому числі і за завданням своїх колег".

За словами виконавчого директора компанії "ЛІГА: ЗАКОН", саме новизна продукту забезпечуватиме динамічність його розвитку. При цьому С. Лукьяненко додав, що в розвитку продукту зрештою компанія прийде до такого виду пошуку, як "модель пошуку" : "Ви самі формуватимете ту модель, яка Вам потрібна".

Усі учасники презентації отримали сертифікати з тестування системи "VERDICTUM"

По закінченню презентації ЮРЛИГА поцікавилася у провідних юристів, що вони чекають від нового продукту, чи буде полегшена їх нелегка праця.

"З введенням на законодавчому рівні певних елементів прецедентного права в українській судовій системі збільшився час роботи юристів, пов'язаної з пошуком так званих "судових прецедентів" (у українському розумінні) в існуючому Реєстрі судових рішень. Тому очікування від нового продукту пов'язані передусім зі зменшенням кількості часу, що витрачається на технічну роботу. Розраховуємо на те, що ця система допоможе оптимізувати роботу по ефективному пошуку судових рішень"- відмітив Олександр Скляренкокерівний партнер АТ "Адвокатська контора "Скляренко і Партнери".

"Судову практику ми аналізуємо постійно, у кожній справі, що йде до суду. Це необхідно для того, щоб розуміти, до чого ми маємо бути готові. Я думаю, що саме цей продукт істотно прискорить подібну роботу. Але одночасно я бачу деяку загрозу, тому що коли клієнти навчаться без юристів аналізувати судову практику одним кликом, нам взагалі не залишиться роботи. Ну а якщо серйозно, поки рано говорити про те, наскільки ефективним стане цей ресурс. Хоча якщо він буде продуманим і добре зробленим, як і усі продукти ЛІГИ, з якими я донині стикався, він повинен значно розвантажити судову практику"- вважає Андрій Стельмащук, партнер юридичної фірми "Василь Кисиль і Партнери".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини