Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Старі" паспорти громадян України залишаться дійсними безстроково

7 грудня 2012, 09:45
856
0
Реклама

6 грудня 2012 року набув чинності Закон № 5492 - VI "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або спеціальний статус". Таким чином, в Україні розпочатий процес поступового впровадження документів, які міститимуть безконтактний електронний носій з біометричними даними власника документу.

Першим кроком до впровадження таких документів буде розробка і прийняття ряду підзаконних актівякими будуть визначені технічні описи документів і порядок їх оформлення і видачі. Після прийняття вказаних нормативно-правових актів Державна міграційна служба України отримає підстави для проведення тендерних процедурза результатами яких буде визначено підприємство, що робить бланки документів.

Окрім нормативно-правового врегулювання процедур оформлення і видачі біометричних документів, вживатимуться необхідні заходи по створенню інфраструктури і забезпечення усіх територіальних підрозділів ГМС (яких 679) необхідним устаткуванням, необхідним для оформлення і видачі біометричних документів.

Лише після врегулювання вказаних питань Державна міграційна служба почне оформлення і видачу біометричних документів, про що буде додатково повідомлено завчасно ЗМІ, а також на офіційному веб-сайті ГМС.

Разом з цим, залишаються в силі положення про паспорт громадянина України, паспорті громадянина України для виїзду за кордон, затверджені постановою Верховної Ради від 26 червня 1992 роки № 2503 - XII. Тобто, громадянам видаватимуться документи зразка 2007 року до завершення підготовчих заходів по впровадженню біометричних документів.

Важливим є те, що Закон не містить ніяких вимог стосовно термінового (обмеженого в часі) обміну раніше виданих документів на документи нового зразка, - таким чином, усі паспорти громадян України залишатимуться в силі безстроково, і обмінювати їх на біометричні паспорти - це право, але не обов'язок громадян України.

Аналогічною є ситуація з паспортами громадянина України для виїзду за кордон (закордонного паспорта). Такі документи зберігатимуть свою силу в повному об'ємі до дати, вказаної в паспорті як дата закінчення дії. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон, отримувати візи і тому подібне

Варто також відмітити, що громадяни, які вже подали і подаватимуть до моменту начала оформлення біометричних документів заяви про оформлення і видачу паспортів (як паспортів громадянина України, так і закордонних паспортів), отримають документи "старого" зразка, які також будуть діючими.

За інформацією прес-служби ГМС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини