Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат хоче впровадити в Україні дієву систему держрегулювання трансфертного ціноутворення

5 грудня 2012, 11:08
149
0
Реклама

Нардеп-регіонал Олексій Журавко подав до парламенту законопроект № 11477який передбачає введення правил визначення цін для цілей оподаткування в зовнішньоекономічних операціях з пов'язаними особами і впроваджує в Україні світові механізми контролю за трансфертним ціноутворенням, зокрема - по операціях з контрагентами, зареєстрованими в офшорних зонах.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням грунтується на принципі "витягнутої руки" (Arm's length principle) - міжнародному стандарті, погодженому державами-членами ОЭСР. Принцип передбачає збільшення податкових зобов'язань пов'язаних осіб до рівня податкових зобов'язань незв'язаних осіб за умови відповідності комерційних і фінансових умов досконалих ними операцій.

Законопроектом передбачено, що контроль за трансфертним ціноутворенням здійснюватиметься при проведенні операцій, об'єм яких з кожним контрагентом складає більше 50 млн. грн. на рік :
- між пов'язаними особами;
- між особами, хоч би одно з яких зареєстроване в країні або території, в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок на 5 і більше процентних пунктів менше, ніж в Україні.


Для контролю за трансфертним ціноутворенням використовуватимуться 5 методів з наступної пріоритетності їх застосування :
- порівнянної неконтрольованої ціни (аналогів продажу);
- ціни перепродажу;
- витрати плюс;
- чистому прибутку;
- розподіл прибутку.

Передбачено, що платники податків разом з річною декларацією податку на прибуток подаватимуть звіт про проведених ними впродовж року контрольованих операціях.

Терміну "трансфертне ціноутворення" ніяк не вдається увійти до правового поля України. Окремі елементи механізму регулювання угод між підконтрольними особами існують, але вирішення проблеми відпливу капіталу з України в офшорні зони знаходиться на стадії теорій. Чи зміниться ситуація в найближчому майбутньому? - детальніше в матеріалі юристів ЮФ "Cai & Lenard" Вигнання з офшорного раю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини