Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд намагається перекласти зобов'язання портів на плечі концесіонера,- юрист

21 листопада 2012, 11:00
149
0
Реклама

У оновлений Перелік потрапило майно 18 морських портівякі є цілісними майновими комплексами або системою цілісних майнових комплексів, і забезпечують комплексне надання послуг у сфері експлуатації морських портів і їх інфраструктури.

Одночасно Кабмін доручив Мининфраструктуры, Мінекономіки і Мінфіну передбачити в умовах концесійних конкурсів обов'язок концесіонера по виконанню зобов'язань відповідних держпідприємств (портів), у тому числі по отриманих кредитах. За словами старшого юриста ЮФ "АНК" Артема Волкова, таким чином, уряд намагається перекласти існуючі зобов'язання портів на плечі концесіонера, який отримає в концесію портово-перевантажувальний комплекс або декілька таких комплексів. Крім того, вказаним міністерствам доручено визначити порядок передачі концесіонерові подібних зобов'язань. "Зрозуміло, що у випадку з цільовими кредитами (наприклад, на реконструкцію і модернізацію конкретного портово-перевантажувального комплексу) визначити об'єм "зобов'язань", які концесіонер отримає разом з договором концесії, буде нескладно. Як бути з кредитами, цільове призначення яких не містило вказівки на конкретний портовий комплекс, належить визначити Міністерству інфраструктури"- відмічає юрист.

Також Кабмін зобов'язав Міністерство інфраструктури розробити умови концесійного конкурсу з передачі в концесію майна портів, погоджувати умови з Міністерством економіки, Міністерством фінансів і Міністерством юстиції і подати їх на затвердження в Кабмін. Термін розробки умов конкурсу не вказаний, проте нагадаємо, що згідно із Законом про порти, реорганізація портів має бути завершена в строк до 14 квітня 2013 рокуа сам Закон набуде чинності 14 червня 2013 року. Тому неважко припустити, що умови концесійного конкурсу з'являться ближче до квітня майбутнього року.

Відмітимо, що видання такої постанови в цілому відповідає логіці Закону про порти, який передбачає концесію в якості одного з ключових інструментів для залучення інвестицій в портовий сектор. На відміну від оренди, в концесію можуть передаватися тільки єдині майнові комплекси, термін концесійного договору складає від 10 до 50 років, а розмір концесійного платежу не може перевищувати 10% від експертної вартості об'єкту, який передається в концесію. Очевидно, що усі ці "аргументи" Міністерство інфраструктури намагатиметься використовувати для залучення інвестицій в портову галузь.

За станом на 21 листопада постанова не набрала законної сили. Враховуючи, що текст не містить вказівок на спеціальний порядок його набирання законної сили, постанова набуде чинності з моменту його офіційної публікації в газеті "Урядовый кур'єр" або бюлетені "Офіційний вісник України".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини